logo songteksten.net

Modeontwerper Azzedine Alaïa (77) overleden

PARIJS - De Franse modeontwerper Azzedine Alaïa is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat melden Franse media. De in Tunesië geboren designer gold als een van de meest iconische moderne couturiers.

Alaïa verhuisde in 1957 naar Parijs en begon zijn carrière bij het modehuis van Christian Dior. Later werkte hij in ateliers van Guy Laroche en Thierry Mugler. Eind jaren zeventig startte Alaïa zijn eigen label. Hij werd bekend met zijn zogenoemde ‘form fitting’ couture; de ontwerper beschouwde kleding als een tweede huid. De naam Alaïa werd synoniem voor glamour, sensualiteit, stijl, zelfvertrouwen, comfort en sexappeal.

De Frans-Tunesische ontwerper ging in veel opzichten zijn eigen weg. Zo negeerde hij de traditionele modeseizoenen en presenteerde hij in zijn eigen tempo nieuwe collecties. Alaïa was zeer geliefd bij de grote mode-iconen; zo werden zijn kleren gedragen door Tina Turner, Grace Jones, Madonna, Michelle Obama, Victoria Beckham, Naomi Campbell en Lady Gaga.

Het Groninger Museum wijdde tweemaal een zeer goed bezochte overzichtstentoonstelling aan zijn werk; eenmaal in 1998 en eenmaal in 2011. De eerste expositie was vervolgens ook in New York te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren