logo songteksten.net

Black Panther breekt ook in Nederland records

AMSTERDAM - De nieuwe Marvel-film Black Panther heeft ook in Nederland in het openingsweekend de concurrentie verpulverd. De actiefilm, die overal juichende recensies kreeg, trok in het weekend bijna 150.000 bezoekers, bijna twee keer zoveel als het sm-drama Fifty Shades Freed dat op de tweede plaats staat.

Black Panther vestigt met deze cijfers het record voor de beste Marvel-opening ooit en voor de beste opening voor een film in februari ooit, maakt distributeur Disney maandag bekend. Niet alleen in Nederland breekt Black Panther alle records; in de VS stevent de actiefilm af op een openingsweekend van 218 miljoen dollar. De film over het beroemde Marvelpersonage geldt nu al als een mijlpaal omdat de cast vrijwel geheel uit donkere acteurs bestaat. Bovendien prijzen critici het onderliggende sociaal-kritische commentaar in het verhaal. De Amerikaanse media hebben Black Panther om die redenen al uitgeroepen tot 'een fenomeen'.

De laatste jaren was er veel kritiek op Hollywood omdat er te weinig donkere acteurs zouden worden gecast. Ook werd de filmsector 'whitewashing' verweten, oftewel het casten van blanke acteurs als donkere en Aziatische en latino personages. De film staat (op de slotscène na) los van de andere Marvel-titels en vertelt over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen naast Boseman worden vertolkt door Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren