logo songteksten.net

Biografie van Shakira

Shakira werd geboren als Shakira Isabel Mebarak Ripoll op 2 februari 1977 en is een Colombiaanse zangeres die over de hele wereld bekend werd met haar single "Whenever, Wherever" (Spaans: "Suerte"). Ze zingt in zowel Spaans als Engels, en is al sinds 1990 actief.

In 1990 nam ze haar debuutalbum op, het heette "Magia" (Magie). Shakira was pas 13 jaar oud, en mede door het ontbreken van promotie en de slechte kwaliteit van de opnames, werden er van het album maar 1200 platen verkocht. In 1993 bracht Shakira haar tweede album, "Peligro" (Gevaar) uit. Ze was niet blij met het eindresultaat, en weigerde het album te promoten. Ze nam toen rust om haar school af te maken.

In 1996 kwam haar derde album "Pies Descalzos" (Blote Voeten) uit. Dit album werd wel een succes, ook buiten Colombia. Het album werd ruim 5 miljoen keer verkocht. Daarna kwam het album "The Remixes" uit, met remixen van haar eerdere nummers. In 1998 kwam "¿Dónde Están los Ladrones?" (Waar Zijn de Dieven?) uit. Na dit album, kwam MTV Unplugged, in 1999.

Vanwege het succes van de laatste twee albums, ging Shakira werken aan een Engelstalig album. In 2001 kwam "Whenever, Wherever" uit, als leading single voor haar eerste Engelstalige album "Laundry Service". In 2002 kwam "Grandes Exitos" (Grootste Hits) uit, met alleen maar Spaanstalige nummers. Daarna volgde "Live and Off the Record", in 2004.

In juni 2005 kwam er weer een nieuw Spaanstalig album, "Fijación Oral, Volumen 1". En het tweede deel van dit album, het Engelstalige "Oral Fixation, Volume 2" kwam uit in november van dat jaar.

Haar nieuwste album "She Wolf" kwam in 2009 uit. Voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, maakte Shakira het nummer Waka Waka. Op 15 oktober 2010 wordt Shakira's nieuwe album "Sale El Sol" (De Zon Komt Op) uitgebracht, de eerste single is "Loca", en deze werd begin september uitgebracht in zowel een Spaanse (met Dominicaanse rapper El Cata) als een Engelse (met Britse rapper Dizzee Rascal) versie.