logo songteksten.net

Biografie van Yes-R

Yes-R (Yesser Roshdy, 1986) is een MC uit Amsterdam-Oost die bekend staat om zijn swingende flow. Zowel als rapper als acteur is hij zeer geliefd bij de Nederlandse jeugd.

Geïnspireerd door zijn neef Ali B besloot Yes-R op 13 jarige leeftijd dat hij rapper wilde worden. Op zijn 14e deed hij voor het eerst mee aan een talentenjacht waar hij de tweede plaats won. Net als zijn neef had hij de smaak van het optreden meteen te pakken en is hij sindsdien niet meer van het podium af te slaan. Hij maakte twee jaar lang deel uit van de hiphopformatie Ongerept. Na zijn vertrek uit de deze groep besloot Yes-R als soloartiest verder te gaan.

In 2003 ontmoette hij Lange Frans van D-Men Entertainment die onder de indruk was van Yes-R’s flow. Lange Frans ging direct aan de slag met de productie van Yes-R’s nummers. Het eerste nummer ‘Chickiesflasher’ werd een undergroundhit. Ook de featuring op ‘Sletje’ van Baas B werd een heuse clubhit. Hij won de auditieronden voor een Mc Donalds reclame en kreeg zodoende meer naamsbekendheid. Hieruit volgde een featuring op de debuutsingle ‘Laat je gaan’ van Maritza.

In 2004 sleepte Yes-R de publieksprijs binnen van de meest toonaangevende talentenjacht, de Grote Prijs van Nederland. Dit zorgde voor veel publiciteit en nog meer bekendheid voor de ambitieuze Yes-R.
Zijn eerste single werd uitgebracht onder de naam 'Stel je voor' featuring Baas B. Bij het grote publiek werd Yes-R echt bekend toen hij samen met Ali B het nummer ‘Leipe Mocro Flavour’ uitbracht. Dit nummer werd nummer 2 in zowel de TOP 40 als de MEGA TOP 50.

In augustus 2005 kwam Yes-R’s debuutalbum ‘Mijn Pad’ uit. Van dit album verschenen de singles Fissa, Mijn Pad en Mammie. Het laatste nummer kwam op 27 binnen in de top 40.

In 2006 scoorde Yes-R samen met zijn neef Ali B twee hits ‘Ghetto’ (#2 in de charts) en ‘Rampeneren’ (#4 in de charts). Hij won een TMF Award voor beste nieuwkomer en werd genomineerd voor een Urban Award en een PP2G award.
Samen met Baantjer-personage De Cock droeg hij bij aan de nationale overheidscampagne ‘Nederland Veilig‘. De campagne werd wegens succes opgevolgd door een tweede campagne
Voor het televisieprogramma Jensen! deed Yes-R verslag bij premières op de rode loper van Nederlandse films.
Ook maakte Yes-R in 2006 zijn debuut als acteur. Hij speelde Omar de hoofdrol in de kerstkomedie ’n Beetje verliefd'. De film behaalde de Gouden status (meer dan 100.000 bezoekers). De gelijknamige soundtrack werd een top 40 hit.

Yes-R’s tweede album ‘Zakenman’ ligt sinds juni 2007 in de winkels. Van dit album verscheen de single 'Hey schatje'. Eind 2007 scoorde Yes-R samen met Ali B, Darryl en Gio een grote hit met Groupie Love.

In 2008 werd Yes-R’s single 'Uit Elkaar' een grote hit en ook in Suriname werd dit een nummer één hit. De opvolger 'Vecht mee', een duet met Chantal Janzen, deed het ook erg goed. Alle opbrengsten van deze single komen ten goede aan de stichting Fight Cancer. In april 2009 verschijnt de mixtape van Yes-R getiteld 'Dierentuin'. Tevens zal Yes-R te horen zijn in de film 'Sunshine Barry en de discowormen'. In deze animatiefilm zal Yes-R de stem verzorgen van Tito, de bassist van de band. Hiermee heeft Yes-R, samen met Jim en Sita een hoofdrol te pakken.
Yes-R is als Coca Cola je vindt hem overal, stapt de hiphop-scene binnen en schreeuwt dit is een overval”