logo songteksten.net

Biografie van VanVelzen

Naam: Roel van Velzen
Bijnaam: (Van) the Man
Geboortedatum: 20 maart 1978
Geboorteplaats: Delft
Woonplaats: Amsterdam
Relatie: Ja, met Marloes
Lengte: 1 meter 52
Schoenmaat: 35
Hobby's: Muziek, Playstation, iPhone/Apple
School: Christelijk Lyceum Delft
Auto: BMW

Prijzen:
2007: 3FM Awards voor 'Beste Nieuwkomer' en de 'Schaal van Rigter' (4x genomineerd)
2007: TMF Award voor 'Beste Album' (2x genomineerd)
2008: Goud voor Unwind
2008: 3FM Award voor 'Beste Live Act' (4x genomineerd)
2009: Platina voor Unwind
2009: Genomineerd voor 2 3FM Awards
2009: Genomineerd voor 1 TMF Award

De wereld van VanVelzen!
Een platina debuutalbum. Zes succesvolle singles. Vier schitterende awards. Duizenden uitzinnige fans in Nederland en daarbuiten. Welkom in de wereld van VanVelzen!

Zanger/pianist VanVelzen (1978) beweegt iedereen met z’n muziek én z’n performance. Vanaf de release van de hit ‘Baby Get Higher‘ eind 2006, verovert hij muzikale harten overal in het land. Inmiddels is dit enthousiasme ook overgewaaid naar België en met name Duitsland, waar VanVelzen’s populariteit gestaag groeit. In 2009 verschijnt het tweede VanVelzen album.


2006: Baby Get Higher and higher
Nederland maakt kennis met VanVelzen als de muzikale improvisator in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Deze optredens, samen met het succes van de eerste single ‘Baby Get Higher’, zorgen voor een stroomversnelling: “Het is lastig te bevatten, het leek wel of binnen drie maanden bijna iedereen wist wie ik was”. Dat klopt. ‘Baby Get Higher ‘ staat wekenlang in de hitlijsten en wint de 3FM Schaal van Rigter voor de meest gedraaide single van 2006. VanVelzen zelf krijgt de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer. En dan begint het pas echt...


2007: #1 album Unwind
In maart 2007 verschijnt VanVelzen’s debuutalbum ‘Unwind’. De plaat komt binnen op nummer 1 in de hitlijsten. De twaalf tracks op het album zijn geschreven door VanVelzen, samen met nationale componisten (Bas Kennis, John Ewbank) en internationale componisten (Andreas Johnson, Franzel, Lacy & Kates). Bovendien geven vele bekende muzikanten acte-de-presance. Het succesvolle debuut wordt in oktober door het Nederlandse publiek bekroond met de TMF Award voor Beste Album en in februari 2008 volgt een Gouden Plaat voor meer dan 30.000 verkochte albums. In januari 2009 wordt het album bekroond met Platina.

Het album levert nog drie singles op in 2007. ‘Burn’, die voor het album uitging, is direct een hit. Nog voor ‘ie in de winkel ligt, bombardeert Radio 538 ‘m tot Alarmschijf en de song reikt tot nummer 6 in de Mega top 50. Ook de derde single, het zomerse ‘Deep’, wordt Alarmschijf. De vierde is ‘Shine a Little Light’. Deze stevigere song luidt de herfst in op alle radiozenders.


2008: Beste Liveact
In de laatste maanden van 2007 staat VanVelzen met band na een fantastische festivalzomer op de beste poppodia van Nederland. Deze spectaculaire clubtour is een showcase voor zijn album ‘Unwind’. Dankzij de enthousiaste manier van optreden en vernieuwende livepresentatie, zijn de reacties lovend! En die reacties klinken door wanneer VanVelzen in april 2008 zijn vierde award in ontvangst neemt: de 3FM Award voor Beste Liveact 2008! VanVelzen: “Dit is de mooiste award voor mij omdat ik me op het podium helemaal in mijn element voel!”

De podiumkracht van VanVelzen wordt nog extra onderstreept als supportact voor sterren als Kelly Clarkson en BonJovi en met overweldigende optredens tijdens Zand! en Concert at Sea. Daarnaast zet VanVelzen als Ambassadeur van de Vrijheid het publiek in vier steden volledig op z'n kop tijdens bevrijdingsdag 2008.

Ook is er een nieuwe single in 2008: 'When Summer Ends'. Deze bijzondere ballade is geschreven door VanVelzen en John Ewbank als titelsong voor de bioscoopfilm 'Zomerhitte'. Regisseur Monique van de Ven is lovend over het nummer en over VanVelzen. Ze regisseert ook met veel plezier de bijbehorende videoclip. Met een 6de plaats in de hitlijsten is het de tweede top 10 notering voor VanVelzen.


2009: On his way
In januari 2009 komt de single 'On My Way' uit. Het nummer komt binnen op plaats 16 in de SinglesTop100 en is de eerste single van het tweede album ‘Take Me In / Hear Me Out’. De volgende single van het album, Love Song, scoort een 9de plaats in de SinglesTop100. Ook de bijbehorende videoclip, met daarin 30 hyvesvriendinnen van VanVelzen, wordt veel bekeken.

Voor het nieuwe album pakt VanVelzen flink uit: het is een dubbelalbum dat in twee delen verschijnt. Het stevig klinkende ‘Take Me In’ verschijnt in mei, het rustigere ‘Hear Me Out’ komt uit in september, inclusief de bonus DVD ‘Live in Paradiso’.

De eerste single over de Duitse grens, 'Baby Get Higher', is ruim 6500 keer gedraaid; goed voor een dikke chartnotering daar en ook het album 'Unwind' doet het er goed. VanVelzen tourt geregeld in Duitsland, onder andere in het kielzog van de band Reamonn. En na een aantal radio-optredens in België, verwelkomen ook onze zuiderburen VanVelzen met open armen. Vanaf 2009 is VanVelzen dus niet alleen een Nederlandse topact, maar is 'ie ook lekker on his way over de grens.


Geboren voor het podium
Sinds het eerste succes van VanVelzen in 2006 is er behoorlijk wat veranderd: “Er komt een hoop bij kijken, maar uiteindelijk gaat het om de muziek.” En juist de muziek en de performance van VanVelzen werken zo aanstekelijk. Het publiek weet VanVelzen dan ook overal te vinden, in de platenzaak, op het internet. En vooral op het podium, want dat is de échte Wereld van VanVelzen. Of zoals VanVelzen het zelf zegt: “Ik ben bedoeld om op het podium te staan!”