logo songteksten.net

CIDI stapt naar Commissariaat als omroep ON Holocaust ontkent

Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, stapt naar het Commissariaat voor de Media als toekomstige omroep Ongehoord Nederland een podium gaat bieden aan mensen die de Holocaust ontkennen. Dat laat een woordvoerder weten na de commotie die ontstond doordat medeoprichter Haye van der Heyden in een interview had gesteld dat dit een geluid is dat ON ook ruimte wil bieden in het publieke bestel.

"Het ontkennen van de Holocaust valt onder geen beding onder vrijheid van meningsuiting", beklemtoont een zegsvrouw van het CIDI. "Dit is geen mening, dit is het ontkennen van een feit. En als deze omroep hun bestaan rechtvaardigt met het argument dat dit soort mensen een podium moeten krijgen, dan stappen wij op z’n minst naar het Commissariaat voor de Media."

Het ontkennen van de Holocaust is in alle opzichten verkeerd, aldus het CIDI. "Zo’n geluid laten horen, druist in tegen alle journalistieke principes van de Publieke Omroep. Journalisten moeten feiten controleren en zeer stellig zijn in het verspreiden van ‘fake news’. En gekken die feiten ontkennen, of het nou gaat om de Holocaust of om de klimaatproblemen, moet je niet klakkeloos hun ideeën laten verspreiden."

Kwade tongen

Het Commissariaat voor de Media wil niet reageren op de vraag of het ontkennen van de Holocaust bij de Publieke Omroep is toegestaan of niet. "Dit valt volgens ons onder de vrijheid van meningsuiting", aldus een zegsman. Hij wil niet vooruitlopen op de vraag of Ongehoord Nederland met dit soort argumenten bestaansrecht heeft. Nieuwe omroepen moeten aantoonbaar iets nieuws toevoegen aan het publieke bestel.

Overigens kwam Van der Heyden, die bij Ongehoord Nederland zit als 'chef humor', op Twitter nog terug op zijn uitlatingen. "Er is niets gruwelijkers geweest dan de Holocaust. En het is bewezen dat die heeft plaatsgevonden", liet hij weten na het interview. "Kwade tongen willen beweren dat ik dat niet zou vinden. Omdat ik voor vrije meningsuiting ben. Laat maar komen, die ontkenners, ik zal ze villen, met huid en haar."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren