Felle kritiek op 12 miljoen overheidssteun voor songfestival

Door ANP, vrijdag 6 december 2019 09:20, bron: ANP

Grote namen in de kunstensector en de journalistiek hebben kritiek op het feit dat de overheid ruim 12 miljoen euro geld uittrekt voor het Eurovisiesongfestival. Onder anderen Huub Stapel, Gijs Scholten van Aschat en Gijs Groenteman vinden het vreemd dat er in Hilversum al jaren hard wordt bezuinigd op cultuur en journalistiek, terwijl voor een liedjesfestijn opeens zo’n enorm bedrag vrij kan worden gemaakt.

"Voelt toch raar", schrijft Scholten van Aschat. "Je vecht al jaren voor een fair practice code in de kunst, dus dat je normaal betaald wordt, voor muziekscholen voor de jeugd, voor een goed boekenprogramma op tv. Antwoord: geen geld. Songfestival?? Hup: 12,5 miljoen!!" Huub Stapel sluit zich bij hem aan: "Bespottelijk bedrag voor een eendaags festival."

Songfestival-ambassadeur Cornald Maas reageert geïrriteerd op Twitter. "Verdiep je svp beter in de materie. En verder: lang leve al het geld dat naar het voetbal gaat."

Leuke tulpenvelden

Ook journalisten in Hilversum hebben een naar gevoel bij de gemakkelijke manier waarop geld van de STER wordt uitgegeven aan het Europese liedjesfestijn. NRC- en Trouw-journalist Anna Krijger stelde donderdag in het programma Spraakmakers het "pijnlijk te vinden dat hier zo ontzettend veel geld voor uit de kast wordt getrokken terwijl zoveel belangrijke journalistieke programma’s bij de NPO moeten sneuvelen omdat er geen geld voor zou zijn."

Ook opiniemaker Margriet Brandsma, die twintig jaar bij de NOS werkte, deelt deze mening. "Vorig jaar werd er nog bezuinigd vanwege de tegenvallende reclame-inkomsten, ten koste van belangrijke journalistieke programma’s als Andere Tijden en Tegenlicht. En nu is er opeens uit het niets 12 miljoen beschikbaar." Deze mening wordt gedeeld door VPRO-programma- en podcastmaker Gijs Groenteman. "Het is een grote internationale gebeurtenis waarin we in heel veel belachelijke filmpjes gaan zien van hoe leuk onze tulpenvelden zijn. Ze hadden best die paar miljoen uit een ander potje kunnen rukken."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren