logo songteksten.net

Fockeline Ouwerkerk wordt nog steeds herkend van Moordvrouw

Fockeline Ouwerkerk is de belangrijkste spil van KRO-NCRV-hitserie Dit zijn wij, een remake van het Amerikaanse succes This is us. De actrice vertolkt haar personage Anna over een tijdspanne van bijna een halve eeuw.

"De personages krijgen een hoop ellende te verwerken", erkent ze. "Maar dit is wel het soort rollen waarvoor ik dit vak in ben gegaan; het is heerlijk om Anna te spelen en de serie gáát echt ergens over. Elke aflevering is er een moment dat je beklijft en dat je pakt. Bij iedere aflevering kan je lachen en huilen. Dat gebeurt zelfs tijdens het lezen van de scripts al."

Het draaien van Dit zijn wij in de snikhete zomermaanden viel nog niet mee, vertelt Ouwerkerk. "De sinterklaas- en kerstscènes hebben we gedraaid terwijl het veertig graden was. We zaten allemaal zwetend aan tafel, met pruiken op waar het zo lekker onder broeide. Zodra de opnames voorbij waren, gleed iedereen van de stoel af en moest er letterlijk ijs naar de set komen om af te koelen."

Grootste uitdaging

Vooral het spelen van de oude Anne is de grootste uitdaging uit haar carrière, erkent de actrice. "Ik was letterlijk elke dag zenuwachtig. Je went op een gegeven moment wel aan je spiegelbeeld, maar je speelt een leven dat ik nog op geen enkele manier ken." De hoofdrolspeelster had veel twijfels of ze zou overtuigen als bejaarde. "Ik ben veel naar oudere actrices en oudere vrouwen gaan kijken, hoe ze zich voortbewegen, waarin zij verschillen van jongere vrouwen. Ik heb vooral mijn energieniveau aangepast; als oude versie praat en beweeg je langzamer. Oude mensen hebben een andere concentratieboog, zijn minder jachtig."

Tot nu toe herkenden de meeste kijkers Ouwerkerk trouwens van Moordvrouw en Dance Dance Dance. "Moordvrouw heeft best lang gelopen, daar spreken mensen mij ook nog steeds op aan. En Dance Dance Dance, waar ik één seizoen in zat, heeft veel impact gehad. Het was een gek tussendoortje, nadat ik met een paar serieuze stukken in het theater had gestaan. Ik wilde even iets heel anders. Maar het was te gek, en het heeft dus diepe indruk op mensen gemaakt."

Vaak herkennen mensen de actrice wel op straat, maar weten ze niet meteen waarvan. "Dan zeggen ze gedag, en verontschuldigen ze zich: oh ja, ik heb u ooit op tv gezien. Ik snap het wel, ik lijk in het echt vaak totaal niet op mijn personages." De vierde aflevering van This is us is donderdag om 20.30 uur te zien op NPO1.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren