'Goede films verdwijnen van Nederlandse televisie'

Door ANP, maandag 16 december 2019 23:28, views: 16, bron: ANP

Heel veel populaire films zijn, in tegenstelling tot vroeger, niet meer op Nederlandse televisie te zien. Dat stelt NRC op basis van een eigen inventarisatie.

Grote streamingdiensten hebben de rechten veiliggesteld van grote klassiekers, zoals The Sound of Music, Home Alone of Pretty Woman, titels die voor veel kijkers onlosmakelijk met de kerstdagen verbonden zijn.

Streamingdiensten als Netflix, Apple TV of Amazon kopen grote filmpakketten op die de rechten voor grote titels voor een aantal jaar veiligstellen. Dit betekent dat zij niet meer beschikbaar zijn voor publieke of commerciƫle Nederlandse zenders. Voor de titels van Disney is het nog eenvoudiger; die vallen tegenwoordig allemaal onder de catalogus van streamingdienst Disney+.

De NPO en RTL zetten ook niet heel stevig meer in op films, constateert NRC, omdat het geen kijkcijferkanonnen zijn. Eerder deze week besloot 3FM-dj Sander Hoogendoorn tot het uitzenden van het geluid van de kerstklassieker Home Alone, omdat hij ervan baalde dat de film niet meer op de reguliere Nederlandse zenders te zien is.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren