Filmmakers zoeken ooggetuigen van Slag om Schelde
De makers van de film De Slag om de Schelde, over de grote zeeslag die in oktober 1944 in Zeeland plaatsvond, zijn op zoek naar ooggetuigen. Ze worden uitgenodigd op de set samen met hun kleinkinderen te bezoeken, maakte distributeur September Film dinsdag bekend.
Voor het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), de initiatiefnemer van het oorlogsdrama, en producent Levitate Film is het belangrijk dat de impact van de oorlog ook aan volgende generaties wordt verteld. "We zijn heel trots een bijdrage te kunnen leveren aan het vergeten verhaal van de Slag om de Schelde dat wordt doorverteld aan de jongere generatie van wie de ouders ook vaak de oorlog niet hebben meegemaakt. Voor ooggetuigen die zelf betrokken waren bij de slag en nu op zeer hoge leeftijd zijn, is een bezoek aan de set met hun kleinkind(eren) een unieke kans om hun verhalen en herinneringen op een bijzondere en waardevolle manier over te brengen aan jongeren", aldus Lisette Mattaar, de directeur van het vfonds.
Volgens producent Alain de Levita is film een goede manier om het verhaal te vertellen en de geschiedenis in beeld te brengen. "De jonge hoofdrolspelers in deze film moeten met name een jonge generatie laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten."
Duurste filmproductie ooit
De opnames van De Slag om de Schelde zijn in volle gang. Ooggetuigen die op de set willen langskomen, kunnen zich via het vfonds aanmelden.
Het verhaal volgt de lotgevallen van drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde, die in oktober en november 1944 plaatsvond. De stad Antwerpen was bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder) elkaar.
De regie is in handen van Matthijs van Heijningen jr. Het budget is 14 miljoen euro; het is daarmee na Zwartboek de duurste Nederlandstalige filmproductie ooit gemaakt. De film komt op 26 november 2020 uit in de Nederlandse bioscopen.