logo songteksten.net

Soof-ster Milan van Weelden gaat held Grutte Pier spelen

Musicalster Milan van Weelden gaat de hoofdrol spelen in de film over het leven van de Friese volksheld Grutte Pier. Dat heeft regisseur Steven de Jong vrijdag bekendgemaakt. Van Weelden is bijna 2,10 meter lang, heeft schoenmaat 53 en komt uit Zoetermeer.

De Jong zocht bijna een jaar in binnen- en buitenland naar zijn gedroomde hoofdrolspeler. "Milan is veel bezig in de sportschool om meer spierkracht te kweken en kilo's kwijt te raken", vertelt De Jong. "We hebben proefopnames gemaakt en dat gaat boven verwachting." De acteur zal de Friese dialogen fonetisch moeten uitspreken.

Zangeres Elske de Wall uit Veenwouden gaat de rol van zijn vrouw Rintsje vertolken. Zij is onder meer bekend van het programma Dancing on Ice. "Dat komt goed uit: de schaatsscène kunnen we dus probleemloos gaan draaien komende winter, als er ijs ligt." Het is de bedoeling dat de opnames van de film zeven jaar gaan duren. De Jong wil op deze manier Grutte Pier daadwerkelijk ouder laten worden naarmate zijn leven in de film vordert.

Bovenmenselijke kracht

’Grutte’ Pier Gerfols Donia (1480-1520) was een krijgsheer die vocht tegen de graven van Holland toen zij hun rechten ook wilden laten gelden in Friesland. De boer was een reusachtige gestalte die naar verluidt beschikte over bovenmenselijke kracht.

Nadat een huurlingenleger zijn vrouw doodde, wierp Pier zich op de strijd tegen de gouverneur van Friesland, die hij als bezetter zag. Hij richtte zijn eigen leger op dat op de Zuiderzee Hollandse schepen begon te plunderen.

De Hel van 63

"Het is een fascinerend verhaal over een man die van nature goed was, maar die door de dood van zijn vrouw opeens een heel andere kant van zichzelf vond en omarmde", vertelt De Jong. "Het is een universeel thema: was hij een Braveheart die streed voor de juiste zaak, of was hij een losgeslagen dictator die de wetten aan zijn laars lapte?"

De Friese regisseur schreef het scenario met Dick van den Heuvel (Spijt!) en de Friese schrijver Meindert Bylsma. Eerder maakte De Jong hits als De Scheepsjongens van Bontekoe en De Hel van ’63. Het Friese filmicoon werkt momenteel ook nog aan twee nieuwe Kameleon-films.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren