logo songteksten.net

Fotograaf wint in strijd tegen clip Rihanna

(Novum) - Fotograaf David LaChapelle heeft een eerste overwinning behaald in de zaak die hij aanspande tegen Rihanna. Een rechter gaat zich nu buigen over het vermeende plagiaat dat de zangeres pleegde met de videoclip bij het nummer S&M, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

LaChapelle beweert dat de zangeres zijn foto's gebruikte als basis voor de muziekvideo bij S&M. In februari klaagde de fotograaf Rihanna, Def Jam Records en Black Dog Films aan. Hij stelt dat acht scènes uit de videoclip bij S&M zijn geïnspireerd op zijn foto's.

De rechter moet beslissen in hoeverre LaChapelles foto's worden beschermd door copyright. In de video, over Rihanna's vermeende sadomasochistische relatie met de pers, komen onder meer zwepen, mannen aan halsbanden en leren pakjes voorbij. Volgens de rechter zijn die elementen niet te beschermen.

De selectie van rekwisieten en de invalshoeken, poses en lichtval die de fotograaf heeft gebruikt, kunnen echter wel onder het copyright vallen, oordeelde de rechter. De magistraat gaat nu kijken of de foto's en de muziekvideo 'aanzienlijk' op elkaar lijken.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren