logo songteksten.net

Nederlandse bioscopen vestigen record met 38 miljoen bezoekers

De Nederlandse bioscopen hebben een goed jaar achter de rug. In totaal werden er meer dan 38 miljoen kaartjes verkocht, wat neerkomt op een stijging van 6,5 procent in vergelijking met 2018. Sinds 1964 trokken de Nederlandse bioscopen in één jaar niet meer zoveel bezoekers.

Dat heeft voorzitter Hajo Binsbergen van de Filmdistributeurs Nederland (FDN) dinsdag bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de filmsector. De best bezochte bioscoopfilm van het jaar was de digitale remake van The Lion King, waar meer dan 3 miljoen bezoekers naartoe gingen. Daarmee belandde de Disney-hit op de zesde plek van best bezochte films in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis.

De tweede en derde plek waren voor Avengers: Endgame (1,2 miljoen bezoekers) en Joker (1,1 miljoen). De best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van het jaar was Penoza: The Final Chapter waar (tot nu toe) 404.000 mensen een kaartje voor kochten.

Volgens Binsbergen is de aanhoudende groei van het aantal bioscoopbezoeken toe te schrijven aan de investeringen die exploitanten en distributeurs blijven doen in nieuwe technieken zoals 4DX (met bewegende stoelen) en ScreenX (met bioscoopschermen die doorlopen over de zijmuren) en veel nieuwbouw. In 2019 werden in Nederland vijf nieuwe bioscoopcomplexen geopend met in totaal zestien extra zalen. Wat ook opvalt, is dat het marktaandeel van de filmtheaters blijft toenemen. Het aantal bezoeken aan zogenoemde arthousetitels groeide vorig jaar met 8,1 procent. Onder andere de Downton Abbey-film (bijna een half miljoen bezoekers) deed het heel goed in deze theaters.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren