Jussen-broers 'ambassadeurs' van overleden joodse componist Smit

Door ANP, dinsdag 7 januari 2020 18:11, views: 7, bron: ANP

De broers Lucas en Arthur Jussen, die over de hele wereld optreden als concertpianisten, hebben zich ontpopt tot ‘ambassadeurs’ van de in de Tweede Wereldoorlog overleden joodse componist Leo Smit. Dat vertellen zij in de nieuwe Radio 4-serie Muziek tot leven, waarin het werk van joodse componisten wordt belicht dat door de oorlog in vergetelheid is geraakt.

De zeventiendelige radioserie van Margriet Vroomans gaat woensdag van start. De presentatrice nam het initiatief voor de reeks in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding. De serie is tot stand gekomen in samenwerking met de Leo Smit Stichting, die kennis verzamelt en verspreidt over vervolgde en ‘onderdrukte’ componisten.

Leo Smit (1900-1943) studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij woonde jarenlang in Parijs en Brussel, waar hij zich specialiseerde in muziek van onder anderen Maurice Ravel en Igor Stravinski. In de jaren dertig keerde hij terug naar Nederland. Hij schreef tientallen stukken voordat hij in 1943 op transport moest naar Sobibor waar hij werd omgebracht.

"De Jussen-broers hebben deze muziek in handen gekregen na een optreden in het Concertgebouw", vertelde Margriet Vroomans dinsdag op NPO Radio 1. "Zij belden meteen met de stichting die zijn muziek beheert. Hoe kan het dat we dit niet kenden? Dit is fantastische muziek! Nu nemen zij de muziek van Leo Smit zoveel mogelijk de wereld in en spelen het op hun concerten. Zij vinden het waard dat deze muziek nog gehoord wordt."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren