logo songteksten.net

Nederlandse kostuumontwerpster in race voor Britse BAFTA

De Frans-Nederlandse kostuumontwerpster Jany Temime maakt kans op een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs. Zij is genomineerd voor haar werk aan de film Judy, die vertelt over de laatste maanden van Hollywood-legende Judy Garland (1922-1969). Hoofdrolspeelster Renee Zellweger kreeg zondag een Golden Globe voor haar vertolking van Garland.

De in Frankrijk geboren Temime werkte in de jaren tachtig en negentig mee aan tientallen Nederlandse films, waaronder De Lift, Antonia en Karakter. Toen deze laatste twee films Oscars wonnen, verhuisde Temime naar Londen en maakte zij snel naam in de internationale filmwereld. Recent verzorgde de kostuumontwerpster de kleding voor de Marvel-film Black Widow die binnenkort in première gaat.

Het misdaaddrama Joker is de grootste kanshebber tijdens de komende uitreiking van de BAFTA's. De film over de ontstaansgeschiedenis van de beroemdste stripschurk ter wereld leidt de dans met elf nominaties, waaronder die voor de belangrijkste categorie beste film.

Graadmeter

Na Joker volgen The Irishman en Once Upon a Time in Hollywood met elk tien nominaties en 1917 met negen kansen. De drie films zijn eveneens genomineerd voor beste film. Het Zuid-Koreaanse Parasite, dat zondag een Golden Globe won voor beste niet-Engelstalige film, is de vijfde en laatste genomineerde in deze categorie. De regisseurs van deze vijf films maken ook met elkaar uit wie de prijs voor beste regie mag ophalen.

De BAFTA's worden op 2 februari uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen. Dat is een week eerder dan de ceremonie om de Oscars. De uitreiking van de BAFTA's is jaarlijks een van de graadmeters voor wie er met een Oscar naar huis gaat.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren