logo songteksten.net

Tom Mulder was 35 jaar fenomeen op de radio

Zijn toekomstdroom was dat zijn 'kindje', gouwe ouwe-zender Radio 10 Gold, weer op de FM-frequentie te horen zou zijn. In mei 2004 vierde radiomaker en discjockey Tom Mulder zijn 35-jarig radiojubileum. "Het hoogtepunt van mijn carrière moet nog komen", sprak hij toen. Een heel typerende uitspraak voor de man die niet van ophouden wist en door zijn pure liefde voor het vak, menigmaal riep dat hij door zou gaan tot hij omviel. Op donderdag 2 januari overleed Mulder, op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Tom Mulder werd op 16 februari 1947 geboren in Amsterdam. Al jong was hij in de ban van het medium radio. Op zijn tiende besloot hij radionieuwslezer te worden. Dat werd hij niet, maar de radio haalde hij zeker.

Havermoutshow

Op 16 mei 1969 begon zijn radioloopbaan. Onder de naam Klaas Vaak presenteerde hij zijn eerste programma bij de toenmalige piratenzender Radio Veronica. In 1973 verhuisde hij naar de TROS, waar hij programma's als de Havermoutshow, 50 pop of een Envelop en Nachtwacht tot grote successen maakte. Na zijn tijd bij de TROS was hij actief voor het eerste commerciële radiostation in Nederland, Cable One.

Hij was bekend om uitspraken als "De koffie is bruin en de muziek is goud" en "Worden er vandaag nog spelletjes gespeeld?". Oud-collega Erik de Zwart noemt Mulder een fenomeen: "Hij introduceerde de Amerikaanse manier van radiomaken in Nederland, eerst bij Radio Veronica en later bij TROS. Hij maakte verschrikkelijk grappige radio met zijn Amerikaanse intonatie. Hij zette echt een andere stem op."

Radio 10

In 1991 ging de presentator aan de slag bij Radio 10 Gold, waar hij programmadirecteur werd. In die functie wist hij het radiostation uit de financiële problemen te halen. Mulder in mei dit jaar: "Ik heb dat voor elkaar gekregen door de dj's muziek te laten draaien die de luisteraars wilden horen. Daarnaast heb ik het gesproken woord teruggebracht."

Bij Radio 10 Gold maakte Mulder veel lief en leed mee. Onder zijn leiding kreeg het station in 1998 een officiële FM-frequentie. In 2003 raakte Radio 10 Gold die echter alweer kwijt. Mulder zei destijds: "Dat was een grote teleurstelling en het dieptepunt uit mijn carrière."

Maar er waren ook mooie momenten. Op 16 mei 2004 vierde Mulder zijn 35-jarig radiojubileum bij Radio 10 Gold. Voor die gelegenheid mocht hij zijn twee grootste passies combineren. Radio en treinen. Vanuit een rijdende stoomtrein maakte de dj die dag zijn uitzending. Later in hetzelfde jaar werd hij getroffen door een hersenbloeding, waardoor hij zijn radiowerkzaamheden noodgedwongen moest staken.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren