logo songteksten.net

Cornald Maas: eerste halve finale is nog geen poule des doods

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival lijkt op het eerste gezicht de halve finale met de sterkste songfestivallanden. Toch kunnen we volgens commentator en songfestivaldeskundige Cornald Maas nog niet van een "poule des doods" spreken.

"De afgelopen jaren hebben voldoende bewezen dat reputaties van zogenoemde grote Eurovisielanden kunnen sneuvelen, en andersom is dat ook het geval. Relatief kleine landen haalden regelmatig de top drie", benadrukt Cornald in gesprek met het ANP. "Op zichzelf is het wel een beetje waar dat de eerste halve finale op het eerste oog sterker lijkt maar eigenlijk kunnen we er nog niets over zeggen zolang de liedjes nog niet bekend zijn. Dan pas zouden we kunnen spreken van een poule des doods."

De loting dinsdag leverde meer opvallende zaken op. Waar normaal gesproken zoveel mogelijk wordt geprobeerd om buurlanden niet bij elkaar te stoppen is dat met bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne, Roemenië en Wit-Rusland in de eerste halve finale niet helemaal gelukt. Al is het volgens Cornald maar de vraag of Rusland en Oekraïne op elkaar zullen stemmen, gezien de spanningen tussen beide landen.

België

Voor België, ook in de eerste halve finale, is het meer dan gunstig dat Nederland als gastland mag meestemmen tijdens de eerste show. Onze zuiderburen sturen Hooverphonic naar Rotterdam, een band die al succes kende in Nederland. "Wij geven elkaar altijd al veel punten en nu met Hooverphonic lijkt dat wel goed te zitten."

Tot slot vindt Cornald het fijn dat de Nederlandse inzending, Jeangu Macrooy, al zijn gezicht mag laten zien in de eerste halve finale. "De ideale gelegenheid om zich te presenteren aan Europa."

De halve finales van het songfestival vinden plaats op 12 en 14 mei. De grote finale is op 16 mei.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren