logo songteksten.net

Mees Peijnenburg wil arthousefilms toegankelijk maken

Mees Peijnenburg wil met zijn film Paradise Drifters arthousefilms toegankelijker maken voor leeftijdsgenoten. Het bioscoopdebuut van de 30-jarige regisseur, die eerder diverse kortfilms maakte, is de eerste Nederlandse film die sinds jaren zowel op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) als op het filmfestival in Berlijn in première gaat.

"Ik merk dat er nogal een stigma hangt rond arthousefilms", vertelt Peijnenburg aan BuzzE. "Zo denken mensen vaak dat ze zwaar, ontoegankelijk en kleurloos zijn. Met Paradise Drifters heb ik geprobeerd een vertaalslag te maken. De onderwerpen zijn dan wel heftig, maar de film is ook expressief en dynamisch. En ik vind het belangrijk dat er ook hoop in mijn film zit. De karakters worden op de proef gesteld, maar leven wel op een veerkrachtige manier. Ze zoeken naar liefde en verbinding met de ander, een zoektocht waarin iedereen zich kan herkennen."

Paradise Drifters verhaalt over drie thuisloze jongeren die proberen te overleven. Peijnenburg deed voor de film research bij onder meer Stichting Zwerfjongeren. "Daar heb ik een aantal bijzondere jongvolwassenen ontmoet. Hun verhalen en de enorme strijdlust die ik zag in hun ogen zal ik nooit vergeten. Hen had ik in gedachten bij het maken van deze film."

Hoofdrollen

De film werd opgenomen in Amsterdam, Marseille en Barcelona. Gouden Kalf-winnaar Jonas Smulders, Bilal Wahib (Mocro Maffia) en Tamar van Waning vertolken de hoofdrollen. Peijnenburg werkte eerder met Smulders en Wahib voor zijn met een Gouden Kalf bekroonde korte tv-film Geen koningen in ons bloed, waarvan Paradise Drifters kan worden gezien als een vervolg.

"Jonas is een kameleon die kan verdwijnen in karakters, en daarnaast gewoon een bijzonder mens. Bilal heeft een hele aanwezige energie bij het spelen, maar voor deze film speelt deze wervelstorm zich intern af. Het karakter van Bilal zegt niet veel in de film maar hierdoor krijg je via zijn ogen een kijkje in de ziel. Tamar heb ik leren kennen door het tv-programma Dream School, waaraan zij deelnam. Als debuterende actrice speelde zij haar rol fantastisch, misschien wel mede doordat zij zich ergens kan identificeren met haar karakter."

Paradise Drifters is deze week nog te zien op het IFFR en draait vanaf 2 april in de Nederlandse bioscoop.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren