logo songteksten.net

BBC bezuinigt fors bij nieuwsredactie: 450 banen geschrapt

De Britse publieke omroep gaat bezuinigen op de nieuwsredactie. Ongeveer 450 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Dat moet bijdragen aan voorgenomen bezuinigingen van rond de 95 miljoen euro. BBC News wordt volgens nieuwsdirecteur Fran Unsworth gereorganiseerd om geld te besparen en te moderniseren. De BBC zal zich daarbij meer op digitale media afstemmen.

Bij de BBC werken in heel de wereld circa 6000 mensen, waarvan 4300 in het Verenigd Koninkrijk. De omroep wordt voor zeker driekwart gefinancierd uit kijk- en luistergeld, verplichte omroepbijdragen die zijn gebaseerd op het bezit van een televisie en/of radio. De bijdrage is omgerekend ongeveer 182 euro per jaar per huishouden. De kijk- en luistergelden liggen al lang onder vuur en premier Boris Johnson heeft afgelopen jaar gezegd dat hij de strafbaarheid van het niet betalen van die bijdragen wil afschaffen. Justitie is erg veel mankracht en tijd kwijt met het vervolgen van zwartkijkers. Conservatieven hebben de BBC ook beschuldigd van partijdigheid.

De afslanking van BBC News is onderdeel van een in 2016 opgesteld bezuinigingsplan voor de hele publieke omroep. Die zou dit jaar 945 miljoen euro minder moeten kosten dan in 2016. De nieuwsredacties moeten volgens het plan 10 procent van de bezuinigingen ophoesten en dat is voor helft gerealiseerd. De resterende kostenbesparing moet nu worden bereikt met het schrappen van de arbeidsplaatsen en beperking van de activiteiten. De 'newsroom' wordt anders opgezet en er zullen minder onderwerpen worden aangesneden.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren