Dolly Dots boordevol hits en herinneringen het podium op

Door ANP, woensdag 29 januari 2020 16:26, bron: ANP

De Dolly Dots staan te trappelen om na jaren weer als meidengroep op het podium te staan. Het vijftal, in de jaren tachtig razend populair in binnen- en buitenland, is vastberaden de sfeer van toen terug te brengen op het podium. Het publiek kan zich verheugen op een combinatie van hits en talloze anekdotes. "We hebben gewoon heel veel te vertellen."

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat er afzonderlijk aan ons wordt gevraagd of we nog een keer gaan optreden", vertelt Angela Groothuizen (60) over de comeback van de Dolly Dots. Samen met Patty Zomer (58), Esther Oosterbeek (60), Anita Heilker (59), Angéla Kramers (59) en de in 2009 overleden Ria Brieffies scoorde ze vanaf 1979 tientallen hits. In 1988 ging de meidengroep uit elkaar, maar daarna kwamen ze nog weleens bij elkaar voor een aantal succesvolle reünieconcerten. Esther: "Voor ons was het fantastisch om mee te maken dat mensen nog zo enthousiast waren. Maar het was toen wel even klaar voor ons, voorlopig."

Nadat vlak na die concerten Ria was overleden, besloten de Dolly Dots echt te stoppen met optreden. Maar lang duurde dat niet. Na een medley bij De Toppers in 2016 begon het weer te kriebelen bij de dames. Het optreden was "verrassend leuk" en zo ontstond langzaamaan het idee voor een comeback. "Esther kwam ermee", weet Angela nog goed. "We gingen bij elkaar zitten en iedereen dacht: waarom niet?"

Magie

"Als we met elkaar zijn, valt de puzzel weer in elkaar", legt Esther uit. "Ook al hebben we elkaar weken of maanden niet gezien, dan is het gewoon weer zoals het geweest is. Dat is de magie die we met elkaar hebben."

En het bleef niet bij een plan. Vanaf september trekken de Dots met hun Sisters on Tour langs dertig steden. De première is op 3 oktober in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en daarna doen ze theaters aan in onder meer Haarlem, Arnhem, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Utrecht. In februari volgend jaar wordt de tournee afgesloten met twee shows in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Spijke-fucking-nisse

Behalve de hits als Love Me Just a Little Bit More en Radio krijgt het publiek ook allerhande anekdotes te horen. Patty: "We hebben in die jaren zoveel beleefd. We hebben gewoon heel veel te vertellen." Bijvoorbeeld over de 1 aprilgrap van Patty die bij de overige Dots niet in goede aarde viel, over hun eigen "veel te lelijke" Barbiepoppen - "we hadden allemaal een heel gek mondje" - en over een veel te dure ring die Angéla de bijnaam ‘finansjeela’ opleverde.

Ook een bezoek van de meidengroep aan Berlijn komt tijdens de shows voorbij. "We zouden optreden in Spijke-fucking-nisse en gingen met een propellervliegtuig naar Nederland", begint Angela uitgelaten. "Het was een koekblik en er zat een dikke laag ijs op de vleugels. Nou dan mag je niet eens vliegen. Dus dat werd er een beetje afgehaald maar toen we in de lucht in een vreselijke storm terechtkwamen, dacht ik dat we dood gingen." Toen ze eenmaal in Rotterdam landden, ging het opnieuw mis. "Er lag zoveel sneeuw dat we zo van de weg gleden." Lachend: "In Spijkenisse zijn we nooit aangekomen."

Oude meuk

Het vijftal kan niet wachten om dit soort herinneringen met hun fans te kunnen delen. "Daar leent een theater zich uitstekend voor. Het is heel intiem. En de sfeer van toen zal er zijn, want die neemt het publiek mee", zegt Patty. Ook Angéla kijkt enorm uit naar de komende maanden. "Het is heel leuk om al die liedjes ook weer te mogen zingen. Sommige ben ik zelfs leuker gaan vinden. Het is helemaal niet erg om oude meuk te zingen."

Over de kaartverkoop hoeven ze zich in ieder geval niet druk te maken. "We hoorden net dat het nu al storm loopt", jubelt Angela. "En als er vier man in de zaal zitten, dan is dat zo. Wij waren altijd op ons best als de situatie vreselijk was. Waarin andere mensen zouden gaan ruziën of chagrijnig worden, kregen wij de pislach."

Patty: "Weet je nog in België, toen er niks gebeurde in de zaal? Niemand reageerde. Nou dan wordt het leuk. We kwamen niet meer bij en het werd een sport om te zorgen dat het publiek mee ging doen. Nee, het wordt sowieso leuk. We hebben er onwijs veel zin in."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren