logo songteksten.net

Sander de Kramer ontvangt Four Freedoms Award

KRO-NCRV- en EO-presentator Sander de Kramer krijgt op 14 april een Four Freedoms Award. De prijzen wordt jaarlijks uitgereikt door de Roosevelt Foundation aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de idealen waar de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt voor stond.

Roosvelt benoemde deze idealen in de zogenoemde Four Freedoms-toespraak op 6 januari 1941. In deze State of the Union stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen ter wereld recht heeft op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst.

De uitreiking van de Four Freedom Awards vindt plaats in Middelburg. De andere prijswinnaars zijn dit jaar de Filipijnse journalist Maria Ressa, de organisatie Religions for Peace International en de Italiaanse burgemeester Leoluca Orlando. VN-secretaris-generaal António Guterres krijgt de speciale International Four Freedoms Award.

Diamantmijnen

De Kramer, ook werkzaam als columnist voor De Telegraaf, wordt met de prijs onderscheiden voor zijn inzet voor minderbedeelden in binnen- en buitenland. De presentator was jarenlang hoofdredacteur van de Daklozenkrant en richtte met Hugo Borst de Sunday Foundation op, die zich inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone. De Kramer maakte hier meerdere reportages over de weeskinderen die om te overleven onder loodzware omstandigheden in diamantmijnen moeten werken en zette eigenhandig scholen op voor deze kansarme groep.

De journalist laat woensdag in De Telegraaf weten verlegen te worden van de onderscheiding. "Ik sta in hetzelfde rijtje als mensen die op wereldniveau het verschil hebben gemaakt", stelt hij. "Daar moet ik wel van blozen. Deze belangrijke internationale prijs draag ik dan ook op aan alle vrijwilligers. Zonder hen zou de wereld niet draaien. Zij zetten zich belangeloos in voor de medemens en ik heb onwijs respect voor hen."

De NPO-coryfee werd eerder al benoemd tot Rotterdammer van het Jaar en ontving onder meer een Laurenspenning en de Majoor Bosshardt Prijs voor zijn goede daden. De Nederlander schaart zich als prijswinnaar in een illuster rijtje met onder anderen Nelson Mandela, Michail Gorbatsjov, Kofi Anan en prinses Juliana.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren