Hollywood maakt zich op voor 92e Oscars

Door ANP, zondag 9 februari 2020 07:07, bron: ANP

De belangrijkste avond in Hollywood is weer aangebroken: de uitreiking van de Oscars. De prestigieuze filmprijzen worden in de nacht van zondag op maandag voor de 92e keer uitgereikt in meer dan twintig categorieën.

De grootste kanshebber op een beeldje is Joker. De film over een van de meest bekende stripschurken kan er met elf prijzen vandoor gaan. De thriller maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips).

Wel steekt Joker qua aantal nominaties niet met kop en schouder boven zijn concurrenten uit. Meerdere films ontvingen tien nominaties, zoals het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Die ook zijn genomineerd voor beste film en beste regie.

Nederlands tintje

Joaquin Phoenix moet het in de categorie beste mannelijke hoofdrol opnemen tegen Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Antonio Banderas (Pain and Glory) en Jonathan Pryce (The Two Popes). In de categorie beste vrouwelijke hoofdrol gaat de strijd tussen Renée Zellweger (Judy), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Woman), Charlize Theron (Bombshell) en Cynthia Erivo (Harriet).

De Oscars hebben ook een Nederlands tintje. Make-up-artiesten Arjen Tuiten (Maleficent: Mistress of Evil) en Tristan Versluis (1917) maken kans op een beeldje voor hun werk. Andere mogelijke Nederlandse kanshebbers, zoals kostuumontwerpers Jany Temime of componist Tom Holkenborg, kregen geen nominaties. De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, Instinct van Halina Reijn, viel al af in de voorrondes.

Live op tv

De kans is groot dat de Zuid-Koreaanse favoriet Parasite er in ieder geval met de Oscar voor beste buitenlandse film vandoor gaat. De film maakt in totaal kans op zes prijzen, waaronder ook die voor beste film en beste regie (Bong Joon Ho).

De uitreiking van de Oscars is in de nacht van zondag op maandag live voor het Nederlandse publiek te volgen bij Fox. Op Fox zullen zowel de aankomst van de grote sterren bij het evenement, de 'red carpet', als de show zelf te zien zijn.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren