Oscar eert overleden acteur Rutger Hauer

Door ANP, maandag 10 februari 2020 05:08, views: 18, bron: ANP

De Nederlandse acteur Rutger Hauer, die half juli overleed, werd zondag tijdens de Oscaruitreiking geëerd. Zijn beeltenis zat in het blokje In memoriam, waarin de Academy die de prijzen uitreikt overleden filmhelden memoreert. Tijdens de compilatie zong Billie Eilish een cover van het nummer Yesterday van de Beatles.

Hauer werkte vanaf begin jaren tachtig in Hollywood, waar hij speelde in hits als Nighthawks, Blade Runner, The Hitcher en Batman Begins.

Vrienden en familie van Hauer hielden twee weken geleden een memorial in Friesland, in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Bij het evenement waren zo'n 120 genodigden aanwezig. Tot de gasten behoorden Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson en Nederlandse filmprominenten als Monique van de Ven, René Mioch, Reinout Scholten van Aschat, Rolf Dekens en Diederik van Rooijen.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige maand de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur zes keer samenwerkte. Zij maakten samen de iconische ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje en Turks Fruit.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren