Marcel Hensema (bijna 50) zit weer lekker in zijn vel

Door ANP, woensdag 12 februari 2020 08:11, bron: ANP

Niemand ontkomt in 2020 aan Marcel Hensema, die dit voorjaar een theatervoorstelling, een nieuwe film en het derde seizoen van hitserie Hollands Hoop lanceert. Bovendien wordt de Groninger 50 jaar oud, al is dat geen feit waar hij al te lang bij stil wil staan. "Leeftijd is voor mij geen ding", bekent hij lachend. "Ik hecht meer waarde aan bepaalde periodes in mijn leven."

Hensema heeft twee jaren van worsteling en twijfel achter de rug, gevoelens die de leidraad vormen van zijn nieuwe voorstelling Alles in de hens. De acteur zat niet lekker in zijn vel, begin 2018. En dat terwijl hij daar rationeel gezien - gezonde succesacteur, leuke vrouw, geweldig gezin - geen enkele reden toe had. "Het was een onbestemd gevoel van onbehagen, een opeenstapeling van allemaal kleine dingen", blikt de Groninger nu terug.

"Ik had jarenlang heel hard gewerkt en kwam opeens tot stilstand. Ik zat alleen thuis, terwijl het gezin druk was met werk en studeren. En ik ging opeens piekeren: wat wil ik nog met mijn leven? Wat moet ik met het ouder worden? Zitten er nog wel mensen op mij te wachten?"

Wandelen en praten

De Kalf-winnaar kon opeens heel boos worden over allerlei dingen. "Dat kon iets heel futiels zijn, dat ik op straat had gezien. Of juist iets heel groots, over de wereldpolitiek of de macht van de bedrijven. Je praat jezelf onbewust in een neerwaartse spiraal." Zelf merkte hij het niet, maar zijn omgeving wel. "Ik besloot met iemand gaan praten, ben gaan wandelen. Ik heb mij aangemeld voor vrijwilligerswerk, zodat ik mijzelf dwong om minder met mijzelf bezig te zijn. Dat deed mij eigenlijk heel erg goed."

Er kwam langzaam maar zeker ook weer inspiratie voor een voorstelling, merkte Hensema. "In eerste instantie was het een monoloog over wandelen, maar dat bleek doodsaai te worden", lacht hij. "Inmiddels is het wandelen een heel klein stukje in de voorstelling geworden. Ik heb het breder getrokken, het gaat over hoe je ermee kunt omgaan als je niet lekker in je vel zit. Er zit humor in, ik hoop dat het een troostrijke avond is voor veel mensen."

Meer balans

De bijna-vijftiger vond zelf ook weer meer balans in zijn leven, constateert hij. "Ik ben altijd enorm op werk gefocust geweest, had het gevoel dat ik vooral geen kansen mocht laten liggen. Ik durfde nooit nee te zeggen, uit angst dat ik nooit meer gevraagd zou worden. Maar daardoor zag ik bijvoorbeeld vrienden veel te weinig, terwijl ik juist ook daar veel plezier uit haal. Het is belangrijk als je daar bewust tijd voor vrijmaakt." Ook in zijn werk heeft Hensema weer beter gedefinieerd waar hij voldoening uit haalt. Hij is momenteel te zien in het derde seizoen van Hollands Hoop, waarin hij de Groningse drugsdealer Fokke Augustinus speelt.

"De serie vormt een heel speciaal hoofdstuk in mijn carrière", bevestigt Hensema. "Het is een geweldige gelaagde rol om te spelen, en ik heb drie seizoenen mogen maken met voor én achter de schermen de crème de la crème van de Nederlandse filmindustrie." Het afscheid doet pijn, erkent de hoofdrolspeler. "Maar soms moet je zeggen: genoeg is genoeg, júist omdat je zo enorm van een bepaald personage of een bepaalde serie houdt. We hebben nu een geweldig afscheid gemaakt; dat is altijd beter dan het uitmelken van een verhaal en met een minder seizoen afsluiten."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren