Matthijs van Nieuwkerk wil wat anders na mooie tijd bij DWDD

Door ANP, woensdag 12 februari 2020 10:45, bron: ANP

Na vijftien jaar stopt Matthijs van Nieuwkerk met zijn De Wereld Draait Door. Ooit wilde hij profvoetballer worden, maar het werd de mediawereld, zowel voor als achter de schermen, en zowel als krantenman als tv-presentator.

In 1987 begint Van Nieuwkerk (1960) bij Het Parool, waar hij zich opwerkt van stukjes over sport, via de kunstredactie tot adjunct-hoofdredacteur en uiteindelijk hoofdredacteur. Dat doet hij met verve, de krant doet het goed. Sportliefhebber zal hij altijd blijven. Uitstapjes maakt hij bijvoorbeeld met Hard Gras, het voetbalmagazine waar ook Henk Spaan aan meewerkt. Op de radio presenteert hij het programma Opium.

Korte tijd staat hij aan het roer van de lokale zender AT5 waarna hij in 2002 overstapt naar Hilversum, om er netcoördinator van Nederland 3 te worden. Daar stopt hij ook al snel mee. Met Wilfried de Jong gaat hij het sportprogramma Holland Sport maken, met reportages en lange interviews. Vijf jaar later pakt hij de presentatie van het dagelijkse programma De Wereld Draait Door over, nadat medepresentator Francisco van Jole ermee ophoudt. Het steeds goedbekeken programma krijgt veel prijzen, waaronder de Gouden Televizier-Ring.

Charmerend

Van Nieuwkerk is verbaal behendig, vleiend en dwingend, concludeert in 2008 het genootschap Onze Taal. Zijn stijl is "gedistingeerd en nonchalant". 'Voor de goede orde’, 'd’accord’, 'een moment van grote glorie’ en 'vanzelfsprekend' komen geregeld voorbij. Gasten spreekt hij charmerend aan op hun deskundigheid, bewindslieden noemt hij 'excellentie'.

Van Nieuwkerk weet zijn show steeds te vernieuwen, met thema-uitzendingen met wetenschappers, en schrijvers. Met Leo Blokhuis presenteert hij eind van het jaar de Popquiz à Go-Go en de Top 2000 à Go-Go. "DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen", laat de presentator woensdag weten in een verklaring.

Al enige tijd gingen er geruchten over een overstap van Van Nieuwkerk naar de commerciëlen. Ook was er rumoer over de hoogte van zijn salaris, dat veel hoger zou zijn dan de balkenendenorm. Na vijftien jaar DWDD zegt hij zelf: "Dat is ook een mooie tijd, niet? Maar het belangrijkste is dat ik straks nog iets anders wil in mijn leven."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren