Critici zijn lovend over Finkers-film van Johan Nijenhuis

Door ANP, donderdag 13 februari 2020 08:21, bron: ANP

De Nederlandse critici zijn opvallend positief over de nieuwe film van regisseur Johan Nijenhuis. Met populaire hits als Verliefd op Ibiza, Onze Jongens en Toscaanse Bruiloft werd Nijenhuis tot nu toe vooral omarmd door het publiek. Maar met De Beentjes van Sint Hildegard, het speelfilmdebuut van Herman Finkers, lijkt Nijenhuis ook een keer de critici te kunnen bekoren.

De film vertelt over een Twents koppel (Finkers en Johanna ter Steege) dat na 35 jaar ontdekt wat uit elkaar gegroeid te zijn. "Nijenhuis bewijst onnadrukkelijk zijn vakmanschap", constateert NRC. "Met een goed script maakt hij een goede film. Dat mag best vaker zijn ambitie zijn." De recensent noemt "de nuchterheid" van het verhaal "een verademing naast alle seniorenfilms die nog één laatste grote transformatie of liefde beloven".

Trouw geeft de tragikomedie vier sterren. De scribent noemt het verhaal "vergezocht, maar gek genoeg levert het een amusante film op. Dat heeft veel te maken met Finkers en Ter Steege en met dialogen waarin Finkers wijsneuzerige woordspelletjes als ‘het heeft geen nut, maar wel zin’ verwerkt."

Kont-tegen-de-krib-achtige charme

Parool prijst dat "het in onversneden Twents vertelde en vrolijk meanderende relaas biedt uiteindelijk voldoende houvast om werkelijk iets toe te voegen aan de inmiddels overvolle vijver van romantische polderkomedies." Ook de Volkskrant werd blij van de film. "Dat de verhaallijn vol dwarsigheden zit, nu en dan van toon verandert en zich weigert aan te passen aan de gebruikelijke scenariowetten, maakt De Beentjes hier en daar wat stuurloos. Maar uiteindelijk wint de kont-tegen-de-krib-achtige charme."

De Beentjes van Sint Hildegard draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren