Volle zalen voor Finkers-film van Johan Nijenhuis

Door ANP, vrijdag 14 februari 2020 07:58, bron: ANP

De Beentjes van Sint Hildegard, de eerste bioscoopfilm van cabaretier Herman Finkers, verovert de Nederlandse bioscopen. De Twents gesproken tragikomedie van regisseur Johan Nijenhuis kwam donderdag vanuit het niets binnen op de eerste plek van de bioscooplijst. Al 13.000 mensen zagen de film op de eerste avond, meldt distributeur September Film vrijdag.

De film scoort niet alleen in Twente, waar de eerste voorstellingen al weken van tevoren uitverkocht waren. Er is sprake van een heuse stormloop op de tickets in bioscopen in Hengelo, Almelo en Enschede. Bioscoopbazen in Twente stellen dat mensen letterlijk in de rij liggen voor kaartjes en hebben extra voorstellingen ingepland; de film is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat te zien. "Dit zijn taferelen die we normaal alleen bij de nieuwe Star Wars of James Bond zien", stelde een van hen in dagblad Tubantia.

De Beentjes van Sint Hildegard is de eerste speelfilm waarin Finkers de hoofdrol speelt. Ook schreef de Twentse komiek het scenario. De film van regisseur Johan Nijenhuis vertelt over een Twents echtpaar dat na 35 jaar huwelijk de balans opmaakt en zich afvraagt of ze allebei wel echt gelukkig zijn. Opvallend is dat ook de critici positief zijn over de film. Meestal hebben zij weinig lovende woorden over voor films van Nijenhuis, die grote successen oogstte met romantische komedies als Costa!, Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft.

Oscarwinnaar Parasite

In de top 5 van best bezochte bioscoopfilms valt verder op hoe prominent de twee grootste Oscarwinnaars aanwezig zijn. Op de tweede plek staat het oorlogsepos 1917 van regisseur Sam Mendes, die drie Oscars in de wacht sleepte. Op de vierde plek staat de Zuid-Koreaanse thriller Parasite van regisseur Bong Joon Ho. De bizarre film schreef geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige film ooit de Oscar voor beste film te winnen.

De film draait vanaf deze week in 155 zalen; in 125 zalen draait de oorspronkelijke versie, in dertig bioscopen is een zwart-wit-versie te zien die Bong Joon Ho maakte voor het Filmfestival Rotterdam. Met meer dan 230.000 bezoekers is Parasite al de meest succesvolle Aziatische film in de Nederlandse bioscopen ooit.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren