Miryanna van Reeden: een man riep 'vieze Jodin' naar mij

Door ANP, maandag 17 februari 2020 05:01, views: 147, bron: ANP

Actrice Miryanna van Reeden (52) heeft vorig aan den lijve ondervonden hoe het is om gediscrimineerd te worden. Zomaar, vanuit het niets, werd ze midden op straat in Amsterdam uitgescholden voor 'vieze Jodin'. Een ervaring die ze achteraf gezien als zinvol heeft beschouwd, maar die haar tegelijkertijd ook perplex deed staan. Dit vertelt Miryanna in een interview met De Telegraaf.

De actrice wilde in maart 2019 de straat oversteken bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam toen een man naast haar kwam staan. "Hij zei iets, maar ik verstond het niet want ik had m’n oortjes in. Ik liep door, maar hij haalde me in en ging voor me staan. Midden op het zebrapad. Toen verstond ik hem wel: ’Vieze Jodin’, zei hij: ’Loop door vieze Jodin’."

Echte haat

"Ik stond perplex en antwoordde: ’Wat zeg jij tegen me?’ Toen herhaalde hij: ’Vieze Jodin’, vol in mijn gezicht. Het was eng, het was echte haat. Een keurig heerschap, met paraplu, midden dertig die zoiets doet. Met een getint uiterlijk, ja. Ik riep, een beetje in paniek: ’Ik word antisemitisch uitgescholden!’. Toen stopten er ook wel veel mensen, moet ik zeggen. Een vrouw zei iets, waarop die man er tussenuit kneep."

Toen Van Reeden eenmaal van de schrik bekomen was, zag ze dit incident als 'een zinvolle’ ervaring. "Ik word nooit als Jodin benaderd. Ik doe er ook niks mee, belijd het geloof niet, ik ben er niet in opgevoed. Juist daarom ook wilde ik dit vertellen, want nu begrijp ik hoe het is om antisemitisch of racistisch bejegend te worden. Ik had immers de haat recht in het gezicht gezien. Ik ging daarna naar mijn werk en hoorde op de radio dat dit soort incidenten enorm toeneemt. Toen besloot ik om mijn ervaring te delen op sociale media en aangifte te doen."

Bedreigingen

Nadat ze haar ervaring op sociale media deelde, werd Van Reeden slachtoffer van ernstige bedreigingen op internet. Een antisemiet, die zich onder de naam ’Lodewijk’ bedient van een valse identiteit, stuurde haar teksten als: ’Jullie zionistische moslimhaters zullen massaal naar de nieuw gerenoveerde gaskamers worden gedeporteerd’. Diezelfde Lodewijk bedreigde ook tientallen anderen, onder wie Joodse opiniemakers.

"In eerste instantie schrok ik daar heel erg van. Zoiets is heel heftig en beangstigend. Later begreep ik dat hij probeerde om steeds extremere, steeds wredere teksten te schrijven, om mij zo hard mogelijk te raken. Toen werd het bijna ridicuul. Mijn hemel, dacht ik, wat doe jij je best om mensen te haten en te kwetsen. Ik vind het zo onthutsend als mensen elkaar zo proberen te treffen," aldus Miryanna.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren