Scherder: Publiek ziet celebrities graag onderuitgaan

Door ANP, woensdag 19 februari 2020 11:54, views: 104, bron: ANP

Het publiek geniet er soms stiekem van om bekende mensen onderuit te zien gaan. Dat stelde hersendeskundige Erik Scherder woensdag in een interview op NPO Radio 1.

"Als iemand het supergoed heeft, zoals een bekendheid, denk je: dat wil ik ook. Dan ervaar je dus een bepaalde vorm van jaloezie", stelt Scherder. "Jaloezie zit in hetzelfde breingebied als pijn. Dus van dat gevoel wil je liever af, dat draagt niet bij aan je kwaliteit van leven."

Wanneer een bekendheid vervolgens publiekelijk onderuit gaat, door bijvoorbeeld een scheiding of faillissement, genereert dat in datzelfde deel van de hersenen een zogenoemd beloningsgevoel. "Er komt dopamine vrij, en dat geeft een fijn gevoel. Daardoor realiseren we ons soms te weinig wat een enorme stress die bekende personen op dat moment ervaren." Zeker op sociale media worden die 'blije emoties' soms op een verkeerde of extreme manier geuit, voegt Scherder daaraan toe.

De gerenommeerde neurowetenschapper stelt verder dat kijkers uiteraard ook medeleven en verdriet ervaren als iemand in huilen uitbarst tijdens een emotionele bekentenis, zoals Imanuelle Grives dinsdagavond overkwam bij Jinek. De actrice praatte voor het eerst openhartig op televisie over haar veroordeling voor drugshandel in België. "Je voelt ook wel verdriet als je zo’n verhaal als oprecht ervaart. Het is net zo menselijk om jezelf aan iemand te spiegelen en dus mee te gaan leven met zo’n openhartig gesprek."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren