logo songteksten.net

Rumoerige uitreiking Césars in Parijs

De uitreiking van de Césars in Parijs is uitermate rumoerig verlopen. Betogers probeerden de zaal te bestormen uit protest tegen de nominaties voor de omstreden regisseur Roman Polanksi. De politie zette traangas in om ze van het gebouw weg te houden. Tijdens de uitreiking liepen verscheidene actrices uit protest de zaal uit.

Polanski werd in 1978 in de Verenigde Staten veroordeeld voor seks met een meisje van dertien jaar oud. Polanski vertrok daarna naar Europa. Afgelopen november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting, deze keer door de Franse fotografe Valentine Monnier. Daarop voerden verschillende groepen actie tegen de bioscooprelease van zijn film J'accuse.

De 86-jarige filmmaker won uiteindelijk twee Césars - die voor beste regisseur en voor beste script - zeer tegen de zin van actrice Adèle Haenel die zelf was genomineerd voor de award voor beste actrice. "Het eren van Polanski is als spugen in het gezicht van alle slachtoffers", had ze al voor de ceremonie gezegd. Toen de regisseur ook gewonnen had, stormde ze de zaal uit met de woorden "schande". J'accuse won ook in de categorie beste kostuums.

Demonstranten hadden borden meegenomen met de tekst "het is schandelijk dat de industrie verkrachters in bescherming neemt". Ze trokken onder meer een hek omver bij concertzaal Pleyel. De politie voerde twee activisten af die "we zijn vrouwen en trots" scandeerden.

Polanski was zelf niet bij de prijsuitreiking. Hij vreesde naar eigen zeggen een "lynchpartij".

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren