Willie Wartaal ziet val op Koningsdag nu als zegen

Door ANP, zaterdag 29 februari 2020 10:30, bron: ANP

Zonder de val die Willie Wartaal twee jaar terug op Koningsdag maakte, zou er nooit een soloalbum van hem zijn verschenen. Met zijn enkel in het gips zag de De Jeugd van Tegenwoordig-rapper het licht, vertelt hij in Het Parool.

Nadat Willie van het podium viel in Enschede lag hij in de daaropvolgende weken zijn leven te overdenken. "Met de groep brengen we elke twee jaar een album uit. Maar ik maak zo veel meer. Toch had ik altijd smoesjes om die liedjes voor mezelf te houden. Ik was onzeker of ze wel goed genoeg waren. Of ik dacht dat ze De Jeugd in de weg zouden zitten. Terwijl Freddy en Pepijn wel andere projecten doen", aldus Willie.

Die gedachtes had Willie waarschijnlijk nooit gekregen als hij niet was gevallen. "Nee, zeker niet. Gek hè? Ik was mijn verlangen misschien onbewust aan het wegdrukken. Ik bedoel: alles gaat ook gewoon goed. Het is niet dat ik de hypotheek niet meer kon betalen. Er leek me dus geen noodzaak. Maar die was er juist wel. Dit was het enige dat ik nog wilde veranderen aan mijn leven. Dit album voelt als een nieuw begin. Ik kan weer bouwen. Die valpartij is een 100-procentblessing geweest."

Dood

De val van ruim 2 meter hoogte had ook heel anders kunnen uitpakken, beseft Willie zich. "Was ik op mijn hoofd terechtgekomen, dan had de situatie heel anders kunnen zijn. Ik kwam tussen de buizen en pijpen terecht. Harde spullen. Wat dat betreft heb ik veel geluk gehad. Ik had ook mijn rug kunnen breken."

"Als ik was doodgegaan, was ik doodgegaan zonder solomuziek te hebben uitgebracht. Dat had ik toch wel erg gevonden, ja", gaat Willie verder. "Dat is wat ik heb geleerd, denk ik: je moet doen wat je zelf belangrijk vindt, waar jij zelf blij van wordt, niet wat anderen zeggen dat je moet doen."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren