logo songteksten.net

Hanna van Vliet: succes ANNE+ is een beetje uit de hand gelopen

Terwijl de wereld nog kennismaakt met het eerste seizoen krijgt de Nederlandse kijker vanaf dinsdag nieuwe afleveringen van ANNE+ voorgeschoteld. Ook hierin speelt de acceptatie van LHBTIQ’ers een belangrijke rol. Want er is nog steeds een lange weg te gaan, zegt hoofdrolspeelster Hanna van Vliet tegen BuzzE.

"Het gaat in Nederland relatief goed. We hebben niet veel om over te klagen maar als ik kijk naar hoeveel berichtjes ik krijg van jonge lesbische meisjes maar ook van oudere vrouwen, die het ontzettend fijn vinden dat de serie er is, zegt dat eigenlijk genoeg", vindt Hanna. "Er valt nog veel te halen en er zijn nog veel stappen te maken."

Het tweede seizoen van ANNE+ gaat daarin hopelijk weer een rol spelen, zegt Hanna. Net als in de eerste reeks wordt het hoofdpersonage van de lesbische Anne gevolgd, zonder stereotypen. De makers, die op het idee voor de serie kwamen vanwege de gebrekkige representatie van lesbische meisjes in de media, laten simpelweg haar gewone leven zien.

Utopisch beeld

"Het is niet dat wij het als makers door je strot duwen. Het is gewoon een leuke en soms grappige serie", zegt Hanna. "Het laat mensen wennen aan het beeld. En hopelijk kunnen we zo een steentje bijdragen." Dat lukte al in diverse landen, doordat het eerste seizoen van ANNE+ inmiddels op YouTube staat. "Ik krijg reacties van meiden uit India, Kenia en Brazilië", aldus Hanna. "Voor hen was dit een utopisch beeld. Ze schrijven dat ze zich erdoor gesterkt voelen. Dat vind ik echt heel bijzonder."

Het succes komt niet helemaal uit de lucht vallen, vindt Hanna. "Het was namelijk ook stiekem een beetje onze insteek om het internationaal bespreekbaar te maken. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen", aldus de 27-jarige actrice lachend. Dat succes zorgde er wel voor dat er nu een gastrol is weggelegd voor Orange is the New Black-actrice Laura Goméz, die zo enthousiast was na het zien van de eerste afleveringen dat ze koste wat het kost mee wilde doen in het vervolg. "Haar deelname gaat ons op internationaal vlak zeker verder helpen."

Volwaardig seizoen

De tweede reeks wordt het eerste volwaardige seizoen. In plaats van zes afleveringen van 12 minuten volgen er nu acht van 25 minuten. "Er is meer diversiteit aan personages en er is ook meer ruimte om de diepte in te gaan. Het is eigenlijk een rijkere versie dan deel één. Je leert Anne nog beter kennen maar ook de karakters om haar heen."

De eerste aflevering van het tweede seizoen van ANNE+ is dinsdag op NPO 3 te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren