Paul van Gorcum hoort elke dag nog tientallen keren ‘drommels’

Door ANP, dinsdag 3 maart 2020 08:19, bron: ANP

Paul van Gorcum wordt nog zeker twintig keer per dag aangesproken op zijn rol als Baron van Neemweggen in de Bassie en Adriaan-series. De 86-jarige acteur hoort dagelijks op straat nog de woorden ‘drommels, drommels, drommels’, een van de beroemdste oneliners uit de kinderreeks.

Van Gorcum sprak de zin in de serie vele tientallen malen uit als clown Bassie en acrobaat Adriaan de boeven weer te slim af waren geweest. De laatste maal dat de acteur De Baron speelde, was in 1994.

"Ik kan nergens komen of iemand zegt het nog tegen mij", vertelde Van Gorcum dinsdag op NPO Radio 1. "Het is mijn eigen Swiebertje-effect. Maar ik word er niet moe van; het is een resultaat van het werk dat ik heb gedaan. Dan had ik maar een ander vak moeten kiezen."

Carrière

Soms vindt Van Gorcum het overigens wel jammer dat minder mensen weten dat hij ook bijna een halve eeuw furore oogstte in het theater. "Ik heb bij alle grote gezelschappen gespeeld", beklemtoont de acteur. "Afgelopen kerst stond ik nog in Tsjechov. Maar dat weet bijna niemand in Nederland."

De acteur wordt dinsdag geëerd met een speciale tegel op de ‘Walk of Fame’ in zijn woonplaats Noordwijk. Het eerbetoon, met daarop een handafdruk van Van Gorcum, wordt onthuld bij Theater de Muze in de badplaats. De tachtiger is ook bekend van zijn vele stemmenwerk. Zo sprak hij ook de tovenaar Gargamel in voor tekenfilmserie De Smurfen en verzorgde hij de stem van reizende oom Roel in poppenserie De Freggels.

Van Gorcum is overigens al meer dan tien jaar in een rechtszaak verwikkeld met de broers Bas en Aad van Toor over betalingen die zij niet zouden hebben gedaan voor het werk dat de acteur deed voor de serie Bassie en Adriaan.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren