Broederliefde geweerd van Bevrijdingsfestival

Door ANP, woensdag 4 maart 2020 14:35, bron: ANP

De Rotterdamse rapformatie Broederliefde zou op 5 mei eigenlijk optreden tijdens het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer, maar dat gaat toch niet door. Dat bevestigt de organisatie woensdag na berichtgeving van Omroep West. Het besluit werd volgens directeur Ruud Steggerda van Floravontuur Promotie Zoetermeer genomen door de wethouder van de gemeente.

In aanloop naar het festival werd al uit sommige hoeken duidelijk dat niet iedereen in Zoetermeer zat te wachten op de komst van de rappers. De reden daarvoor was dat er een paar jaar geleden een oud filmpje van bandlid Emms opdook waarin hij antisemitische leuzen scandeerde. Broederliefde was in 2017 een van de landelijke ambassadeurs van de vrijheid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en werd daarom toen van het programma geschrapt.

Wethouder Margreet van Driel heeft daarom, ook een beetje als 'voorzorgsmaatregel', het optreden van Broederliefde geannuleerd, want er werd te veel verwezen naar het verleden. "Deze reacties hebben mij er toe laten besluiten om het zekere voor het onzekere te nemen en het optreden van Broederliefde niet plaats te laten hebben", stelt zij in een verklaring.

Boetedoening

Steggerda benadrukt dat de rappers zelf wel goed en genoeg boetedoening hebben gedaan. "Op basis daarvan hebben ze wel een plek gekregen en daar werd in eerste instantie ook positief op gereageerd", zegt hij. De groep zou volgens Steggerda het besef van 75 jaar vrijheid goed hebben kunnen overdragen naar de doelgroep.

De organisatie gaat nu op zoek naar een vervanger voor het tijdslot waarin Broederliefde zou optreden.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren