logo songteksten.net

Jeangu Macrooy neemt advies Duncan ter harte

"This is to music first", riep Duncan Laurence vorig jaar na zijn songfestivalwinst en precies die gedachte wil Jeangu Macrooy dit jaar in ere houden. Ook voor hem geldt: de muziek is het belangrijkste, zei hij donderdag in gesprek met het ANP een dag nadat zijn inzending Grow openbaar werd.

"Ik denk dat wat Duncan vorig jaar zei, music first, dat geldt ook voor mij", zegt Jeangu. "Het gaat voor mij om de muziek en wat je daarmee wilt vertellen. Ik denk dat je wanneer je als artiest iets maakt wat gewoon een verlengstuk van jezelf is, waarin je heel oprecht bent en je kwetsbaar opstelt, dan kan je een connectie maken."

De 26-jarige Jeangu groeide op in Suriname. Hij vertrok vijf jaar geleden naar Nederland om zijn droom waar te maken. "Ik heb altijd groot gedroomd en ik kom van ver. In Suriname wonen maar een half miljoen mensen. Er is een hele kleine muziekindustrie. Het is voor mij sowieso al een overwinning dat ik zover ben gekomen."

Zelfacceptatie

De soulzanger zingt met Grow over de groeipijnen van het leven en zijn zoektocht naar zelfacceptatie. Het is een ingetogen ballade die zijn naam eer aandoet en langzaam maar zeker groeit naar een grotere finale met een gospelachtig slotkoor.

"Ik heb wel eens vrolijkere muziek gemaakt", beaamt Jeangu lachend. "Ik vind het ook ontzettend tof om mensen positiviteit mee te geven en euforisch te zien tijdens een concert. Maar ik ben ook blij dat ik de kans krijg om het te hebben over hoe belangrijk het is om open en eerlijk te zijn over hoe je je echt voelt. Dat je niet eenzaam bent in je zoektocht naar geluk."

Thuiswedstrijd

Dankzij Duncans winst is Jeangu al verzekerd van een plek in de finale. Aan de ene kant gek, maar ook wel fijn, vindt de zanger. "Het geeft natuurlijk druk omdat er straks maar een moment is, maar de druk of ik überhaupt wel naar de finale ga is er niet", aldus Jeangu, die niet kan wachten om voor eigen publiek op te treden. "Het voelt ook als een thuiswedstrijd. Het leeft veel meer bij mensen, misschien net iets meer omdat het zo dichtbij is."

Hoe de podiumpresentatie van Jeangu er straks uit gaat zien is nog geheim, bovendien zijn de zanger en zijn team daar nog niet helemaal uit. "We zijn er druk mee bezig. Er zijn een paar hele mooie ideeën. We kijken nog wat wel en niet werkt, maar het belangrijkste is dat iedereen op een lijn staat."

Overwinning

"Of ik een kans maak om te winnen? Ik weet het niet. Dat is zo moeilijk om over mezelf te zeggen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik alles zo goed mogelijk ga neerzetten", aldus Jeangu. "Het ligt straks natuurlijk gewoon in handen van de mensen die gaan kijken thuis en of het bij ze binnenkomt. Daar gaan we alles aan doen."

"Natuurlijk droom ik ervan om te winnen", gaat Jeangu verder. "In een competitie wil iedereen winnen. Maar eigenlijk ben ik gewoon nu al zo blij. Ik heb al een mooie video kunnen maken, foto’s van Anton Corbijn, de song natuurlijk en dat ik überhaupt het songfestival mag doen is al een overwinning. Dat is gewoon zo."

Het Eurovisiesongfestival vindt in mei plaats in Rotterdam Ahoy.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren