logo songteksten.net

Jaarlijks Boekenbal van start in Amsterdam

De 69ste editie van het roemruchte Boekenbal is van start gegaan in Amsterdam. Traditiegetrouw markeert het bal de opening van de boekenweek.

Vele bekende personen uit schrijvend Nederland liepen aan het begin van de avond al over de groene loper in het Internationaal Theater aan het Leidseplein. Onder anderen Annejet van der Zijl, Geert Mak, Jan Siebelink, Jan Tromp, Connie Palmen, Kader Abdolah en Özcan Akyol liepen langs de haag van cameraploegen en fotografen die zich daar hadden verzameld. Ook diverse andere BN'ers zoals Twan Huys en Frits Spits lieten zich zien.

Eveline Aendekerk, directeur van het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) opende de avond met een ode aan enkele 'rebellen en dwarsdenkers', het thema van de Boekenweek: "Juist daar waar de heersende opvattingen worden uitgedaagd gebeuren de meest spannende en creatieve dingen", aldus Aendekerk. Arjen Lubach trad samen met rapper Fresku op.

Schrijver Özcan Akyol eerde het thema met zijn Boekenweekessay Generaal zonder Leger. In het essay haalt hij fel uit naar de Nederlandse literaire wereld, die hij incestueus, elitair en arrogant noemt vanwege de soms nauwe banden tussen schrijvers en recensenten en de in zijn ogen weinig vernieuwende titels. Het stuk veroorzaakte afgelopen week reuring onder boekhandelaren.

Het is zeker niet het eerste Boekenbal dat tot ophef leidt. Vorig jaar riep schrijver en cabaretier Freek de Jonge tijdens het zaalprogramma uit dat de aanwezigen zich moesten uitspreken tegen Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Het kwam hem op veel kritiek en boegeroep te staan. Vrijdag liet hij op Twitter al weten dat hij zijn stunt van vorig jaar niet zal herhalen: hij plaatste een foto met een stofmasker op, waarop de tekst staat "mij hoor je vanavond niet".

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren