logo songteksten.net

Neil deGrasse Tyson: alleen tech kan ons redden

Het presenteren van wetenschapsserie Cosmos voelt als een flinke verantwoordelijkheid voor Neil deGrasse Tyson. "Het is onze taak mensen niet alleen te raken met onze verhalen over wetenschap, maar ze er ook van te overtuigen dat het er meer dan ooit toe doet", zegt de populaire astrofysicus tegen BuzzE.

Neerbuigend

Cosmos werd voor het eerst uitgezonden in 1980 en werd destijds geprezen om de manier waarop het abstracte wetenschappelijke zaken visueel wist te maken en daarmee interessant voor de kijker. De reeks werd destijds gepresenteerd door de populaire wetenschapper Carl Sagan, die in 1996 overleed.

DeGrasse Tyson nam het roer over bij de revival van de serie in 2014 en opnieuw voor het derde seizoen, Cosmos: Possible Worlds. Hij vindt het belangrijk de presentatieklus in de geest van Sagan uit te voeren. "Zoveel wetenschappers zitten in een ivoren toren, als ze iets uitleggen doen ze dat heel neerbuigend, dan voel je je als kijker dom. Carl maakte er een verhaal van, en een spannend verhaal ook. Het was alsof je met hem bij een kampvuur zat. Dat heb ik altijd als voorbeeld genomen."

Sterker nog, Neil deGrasse Tyson ziet het als een taak van academici om hun wijsheid te delen. "Door je zo hautain op te stellen, bouw je een muur tussen de kennis die wij wetenschappers hebben en wat iedereen in de samenleving zou moeten weten, zodat we met z’n allen iets met die kennis kunnen doen."

Objectieve waarheid

Volgens de programmamaker is dat juist belangrijk nu de aarde wordt bedreigd door klimaatveranderingen, en een groeiend aantal mensen het bewijs daarvoor negeert of ontkent. "Met onze visual effects kunnen we dingen tot leven brengen die je daarvoor alleen met woorden kon uitleggen. En ik heb de hoop dat we daarmee door kunnen dringen tot de mensen die niet lijken te begrijpen dat er een objectieve waarheid is."

En dat is belangrijker dan ooit, stelt de wetenschapper. "Kijkers moeten iets bij het programma voelen, want alleen dan zullen ze ook iets met die informatie doen. En dat is nodig, want wetenschap, innovatie en technologie zijn de enige manieren om ons als wereldbevolking te redden van wat we met z’n allen hebben aangericht."

Cosmos: Possible Worlds is vanaf maandagavond te zien op National Geographic.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren