logo songteksten.net

Minister zegt steun toe om filmsector overeind te houden

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur heeft de Nederlandse filmsector zoveel mogelijk steun en medewerking toegezegd om de crisis die dreigt door het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. Dat melden directeur Bero Beyer van het Filmfonds en het ministerie dinsdag na overleg. Het fonds inventariseerde de afgelopen dagen hoe groot de problemen zijn en deelde deze informatie in het gesprek met Van Engelshoven.

"Veel producenten, distributeurs en festivals hebben zich al bij ons gemeld", stelt Beyer. "We willen snel duidelijk krijgen wat er nodig is om de schade voor de sector tot een minimum te beperken." Het gaat bijvoorbeeld om filmopnames die nu niet plaats kunnen vinden, filmdistributeurs die klappen krijgen omdat de bioscopen wekenlang dicht zijn of festivals die na een jaar van voorbereidingen dit jaar niet doorgaan.

"Het gaat niet alleen om de evenementen en de producties", legt Beyer uit. "Maar ook om alle mensen die in de sector werkzaam zijn. Veel freelancers zitten opeens zonder werk. Deze mensen moeten door de onzekere periode die ons nu wacht heen worden geholpen." Hij kan nog niet zeggen hoeveel mensen in de filmsector geraakt worden door de gevolgen van de coronacrisis. Ook is nog niet duidelijk hoeveel filmproducties getroffen zijn of moeten worden uit- of afgesteld.

Het Filmfonds hoopt in samenspraak met het ministerie snel een pakket met concrete maatregelen te kunnen presenteren. De kans is reëel dat de overheid de sector financiële steun moet gaan bieden, erkent Beyer. "Daar zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt. Maar de minister heeft toegezegd alles wat nodig is te doen om de culturele sector, en dus ook de filmsector, niet om te laten vallen. Het is een kwetsbare groep die zonder steun niet door deze crisis heen komt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren