Filmfestival past ook regels Gouden Kalveren aan

Door ANP, vrijdag 27 maart 2020 06:49, bron: ANP

Het Nederlands Filmfestival heeft de regels voor de competitie van de Gouden Kalveren aangepast. Vanwege de coronacrisis zijn de bioscopen in Nederland zeker tot 1 juni gesloten. Hierdoor kan een aantal Nederlandse producties vermoedelijk niet op tijd in de bioscopen worden uitgebracht om te voldoen aan de regels die normaal gelden om in aanmerking te komen voor een Gouden Kalf, de grote Nederlandse filmprijs.

"Het NFF zal coulant omspringen met films die vanwege de COVID-19-maatregelen de roulatie- of vertoningscriteria niet halen", laat het festival vrijdag weten. "We vragen iedereen in deze situatie de film gewoon in te schrijven en contact op te nemen met onze programma-afdeling."

De organisatie van de Golden Globes, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door buitenlandse filmcritici in Hollywood, liet donderdag ook al weten de regels aan te passen vanwege het coronavirus. Omdat ook in de VS alle bioscopen dicht zijn, kunnen veel films daar niet worden vertoond. Normaal is dit een cruciale eis om kans te maken op een nominatie, maar voor de volgende uitreiking zullen deze regels niet gelden, maakte de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) donderdag bekend.

De versoepeling van de regels in Hollywood geldt in principe tot 30 april, maar kan worden verlengd, meldde de HFPA. De filmindustrie zucht wereldwijd zwaar onder het coronavirus. Talloze grote titels worden niet uitgebracht of zijn op de lange baan geschoven en vrijwel alle filmproducties die werden gedraaid, zijn stilgelegd. Het Nederlandse Filmfonds werkt met het ministerie van OCW aan een noodplan dat in Nederland de sector kan helpen de klappen op te vangen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren