Jack Poels wilde zijn hele leven al een soloplaat maken

Door ANP, vrijdag 27 maart 2020 07:02, bron: ANP

Voor Rowwen Hèze-frontman Jack Poels is een langgekoesterde wens in een vervulling gegaan. Vrijdag verschijnt zijn allereerste soloalbum Blauwe Vaer. Iets wat de zanger in zijn 35 jaar met de band eigenlijk al had willen doen.

"Ik wilde mijn hele leven al een soloplaat maken, maar er kwam elke keer wat tussen", vertelt Jack aan BuzzE. Nadat hij vorig jaar met Rowwen Hèze het album Voorwaartsch had uitgebracht, besloot hij de stap te nemen. "Ik dacht: dit is het moment. Nu ga ik die plaat maken."

Die plaat is Blauwe Vaer geworden. Een album vol kleine americanaliedjes over grote emoties. "Over thema’s als de liefde en de dood, maar ook over thuiskomen. Dingen die universeel zijn en iedereen zal herkennen zonder dat er een soort hoogdravendheid van uitgaat."

Thuis

Een belangrijke inspiratie voor de plaat ontstond tijdens het uitlaten van de hond. "Ik zag in een modderpoel een blauw veertje liggen die van een Vlaamse gaai bleek te zijn. Prachtig." Diezelfde dag was Jacks zoon op het vliegtuig gestapt om in het buitenland te studeren. "Het idee van uitvliegen en ook weer thuiskomen kwam in me naar boven. Wat een groot cadeau het is om een thuis te hebben."

Met 35 jaar schrijfervaring bij Rowwen Hèze, ging het schrijven nu eigenlijk hetzelfde. "Ik schrijf mijn hele leven lang op dezelfde manier en over dezelfde thema’s. Het is eigenlijk steeds hetzelfde boek, maar dan in een andere tijd."

Popelen

Blauwe Vaer ligt al maanden klaar op de planken. "Ik zat een beetje op hete kolen, want het was vorig jaar al af. Ik wilde het zo snel mogelijk uitbrengen, maar qua timing was het beter om even te wachten."

Gelukkig hoeft Jack nu niet meer te wachten. De zanger staat te popelen om ook solo de nummers in het theater te gaan spelen. In januari heeft hij al even kunnen oefenen in TivoliVredenburg. "Daar heb ik de liedjes voor het eerst gespeeld. Ik was erg gespannen, ik voel altijd wel een gezonde wedstrijdspanning, maar nu was het veel groter. Het ging fantastisch. De persoonlijke praatjes tussen de liedjes kwamen organisch. Dat geeft moed voor de tournee."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren