Spotify: luistergedrag is veranderd door coronacrisis

Door ANP, dinsdag 31 maart 2020 15:03, bron: ANP

Sinds een groot deel van de wereldbevolking aan huis is gekluisterd en aan sociale terughoudendheid doet, zijn volgens Spotify opmerkelijke veranderingen in luistergedrag waar te nemen. De streamingdienst baseert zich op onderzoek onder zijn klanten wereldwijd

Het aantal kook- en huiselijke playlists is flink gestegen. Dat wijst er volgens Spotify op dat mensen vooral bezig zijn met hun dagelijkse leven binnenshuis. Podcasts over wellness en meditatie worden ook meer beluisterd. Ook het maken van gemeenschappelijke playlists neemt een vlucht. Spotify-luisteraars delen ook meer muzieklijstjes op social media dan normaal, waarschijnlijk om op deze manier contact te leggen met vrienden en volgers.

Andere apparaten

Er wordt vooral muziek geluisterd via vaste apparaten doordat er veel minder mensen onderweg zijn voor werk of studie: computers, televisies, smart speakers en game-consoles.

Tracks die mensen aan hun playlists toevoegen zijn nu vaker rustiger van aard: meer akoestisch, minder dansbaar, dynamisch en minder up-tempo dan tot voor kort. De muziek is bovendien vaker instrumentaal in plaats van met zang of rap. En er is een toename in ‘thematische’ streams te zien. Zo werd Don’t Stand So Close to Me van The Police de afgelopen weken 135 procent meer gestreamd als aansporing om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Virtuele shows

Nu liveconcerten en tours op grote schaal zijn afgelast of uitgesteld, zijn veel artiesten virtueel gaan optreden via livestreams. Zij zien na afloop dat hun fans na deze shows nog meer muziek van hen willen horen, een fenomeen dat zich ook voordoet na fysieke concerten. De single 17 Miljoen Mensen die Davina met Snelle uitbracht na een livestreamconcert in Ahoy' is inmiddels 4,7 miljoen keer beluisterd.

In Spanje en Italië werd veel meer geluisterd via Spotify naar de liedjes die de mensen op hun balkons zongen om elkaar een hart onder de riem te steken. Zo werd het nummer Abbracciame van Andrea Sannino op 13 maart acht keer vaker gestreamd dan voor de coronacrisis.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren