Artiestenmanagers luiden noodklok voor cultuursector

Door ANP, woensdag 1 april 2020 17:56, bron: ANP

Managers van Nederlandse artiesten hebben grote zorgen over de ontwikkelingen rond de coronacrisis. Ze vrezen dat de hele culturele sector in gevaar is nu alles tot stilstand is gekomen. Er moet daarom nu actie worden ondernomen, staat in een brandbrief van Music Managers Forum Nederland (MMF NL).

De organisatie, die meer dan vijftig managers en managementkantoren vertegenwoordigt, spreekt in de brief onder meer zorgen uit over de artiesten. In de huidige maatregelen van het kabinet komen zij er volgens de managers bekaaid vanaf. "Het is voor de culturele sector helaas geen kwestie van een winkel tijdelijk sluiten en weer openen zodra dat weer mag", aldus de MMF NL. "De financiƫle gevolgen voor onze sector zullen nu al nog minstens een jaar voelbaar zijn, inkomsten zullen niet zomaar weer binnenkomen. De hele keten is dan te hard geraakt om er weer bovenop te komen."

"Artiesten zijn de spil van de hele keten maar ook afhankelijk van betalingen door de rest van diezelfde keten. Zalen, festivals, platenlabels en boekingskantoren draaien op inkomsten van onze artiesten. Ze zijn allemaal betrokken bij het innen van inkomsten die later afgerekend worden met de artiesten". Volgens de managersorganisatie moet daarbij gedacht worden aan de kaartverkoop van shows en de verkoop van albums en streams. Het geld daarvan komt eerst binnen bij de zalen en labels.

"Zalen en festivals willen nu vouchers uitdelen voor reeds verkochte kaarten (zalen hebben dan dus nu wel geld, maar de artiesten worden pas betaald als de show doorgaat). Labels moeten achteraf afrekenen over verkochte albums/streams, maar komen nu in geldnood dus stellen betalingen aan artiesten uit. Als er nu labels of zalen failliet gaan, zijn veel artiesten dus niet alleen huidige en toekomstige inkomsten kwijt, maar ook van de afgelopen maanden", besluit MMF NL. "Als wij allemaal in de toekomst ook van onze artiesten willen genieten, moeten we ze nu een helpende hand bieden."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren