Hoogleraren journalistiek: Fox News is gevaar voor VS

Door ANP, vrijdag 3 april 2020 08:29, bron: ANP

Meer dan zeventig Amerikaanse hoogleraren journalistiek hebben een open brief gestuurd aan Fox-baas Rupert Murdoch. Zij verwijten hem dat zijn zender doorlopend misinformatie verspreidt over de coronapandemie die momenteel ook de VS heel hard treft. Deze structurele manier van het verspreiden van 'fake news' is een gevaar voor de gezondheid van Amerikaanse burgers, schrijven zij.

De Amerikaanse mediawebsite Mediaite heeft de brief gepubliceerd. "Amerikanen beoordelen Fox News als een van de meest betrouwbare tv-kanalen van het land", schrijven de hoogleraren. "De gemiddelde leeftijd van een Fox-kijkers is 65 jaar. Deze mensen behoren tot de doelgroep die een groot risico loopt als zij wordt besmet met het coronavirus."

De professoren maken zich ook grote zorgen dat president Donald Trump veel zaken die Fox News als feiten presenteert voor waar aanneemt. "Hierdoor zijn kijkers van Fox News over het algemeen minder bang voor het coronavirus dan andere burgers". Uit onderzoek is gebleken dat vier op de vijf Fox-kijkers stelt dat andere media de risico's die het coronavirus met zich meebrengt overdrijven.

In de brief worden Fox-anchors Sean Hannity, Steve Hilton en Tucker Carlson genoemd als grootste 'schuldigen' van het verspreiden van de verkeerde informatie over het coronavirus. Hannity en de anderen hebben de afgelopen weken geregeld geroepen dat de angst die wordt gezaaid voor het coronavirus een politieke aanval op Trump is.

De VS tellen op dit moment de meeste bevestigde coronabesmettingen ter wereld. Als gevolg van het stilvallen van het leven in veel steden hebben de afgelopen twee weken zo'n 10 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren