MOJO-directeur vreest ernstig voor zomerfestivals
MOJO, de grootste concertorganisator van Nederland, maakt zich ernstig zorgen over alle festivals de komende zomer. Zelfs als de overheid de coronamaatregelen voor de zomer kan afschalen, is het nog zeer onzeker of grote evenementen als Lowlands, Pinkpop of Down the Rabbit Hole door kunnen gaan.
Dat stelt directeur John Mulder vrijdag in een interview met 3voor12. "Eerlijkheid duurt het langst: wij maken ons daar zorgen over", stelt Mulder. "Het rare is dat we op een enkele band na geen afzeggingen hebben voor de zomerfestivals. Je zou denken dat een Amerikaanse groep nu denkt: ik ga in juni echt niet naar Europa. We krijgen wel telefoontjes: gaat het door, wat vinden jullie ervan? Iedereen wacht op het moment dat het echt niet kan, tot een overmachtssituatie ontstaat."
Het zou volgens Mulder "desastreus" zijn als de overheid pas half mei beslist of er na 1 juni weer evenementen kunnen plaatsvinden. "In theorie gaat alles door, en daar gaan we dan ook voor. Er zijn nog twee elementen die een rol spelen: als artiesten beslissen om niet te komen, kan dat een sneeuwbaleffect hebben. En het derde: krijgen we voor 1 juni de internationale vliegindustrie weer aan de praat? Want als we artiesten en hun spullen niet van A naar B krijgen, houdt het ook op."
Grote, verstrekkende gevolgen
Deze problemen gelden voor alle grote zomerfestivals in Nederland, stelt Mulder. Als alle concerten en festivals in de zomer moeten worden geschrapt, gaat dat grote gevolgen hebben, ook voor MOJO zelf. "Het heeft verstrekkende gevolgen en we zullen aan de achterkant aan alle knoppen moeten draaien, maar MOJO is veerkrachtig en financieel gezond. Zeker als we de meeste shows naar het najaar kunnen verplaatsen, dat is uitgestelde omzet. Dat gaat om tientallen miljoenen euro’s."
De directeur noemt het "een enorme aderlating" als de grote festivals dit jaar niet doorgaan. "Maar dan zal de honger groot zijn om alles volgend jaar nog hipper en cooler te maken. Wij zijn in onze sector het laatste bedrijf dat omvalt. Het is veel erger voor andere organisaties die met veel bezieling evenementen organiseren waar 10.000, 30.000 mensen op afkomen. Ik weet van een heleboel dat ze niet verzekerd zijn. Dat wordt een lastig verhaal, zeker als ze ook nog mensen in dienst hebben. Daar achteraan komt de keten van popzalen, schouwburgen, leveranciers van licht en geluid, zzp’ers, mensen die achter de bar zouden werken."
Eerder waarschuwde ook de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst al dat zelfs in het gunstige scenario grote festivals als Rock Werchter en Tomorrowland vermoedelijk deze zomer geen doorgang kunnen vinden dor de coronacrisis.