Buma roept radiostations op Nederlandse muziek te draaien

Door ANP, maandag 6 april 2020 06:42, bron: ANP

Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem. Dat is de noodoproep die Buma Cultuur alle Nederlandse radiostations maandag op het hart drukt. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.

Artiesten zien door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook opgaan. Radiozenders kunnen daarvoor in de plaats iets betekenen door alleen of zoveel mogelijk Nederlandse muziek te draaien. Artiesten, tekstschrijvers en componisten kunnen zo een extraatje ontvangen in deze moeilijke tijd.

Volgens Buma Cultuur-directeur Frank Helmink breekt nu de tijd aan voor zendermanagers en muzieksamenstellers om woorden in daden om te zetten, zegt hij tegen BuzzE. "Je kunt wel harten onder de riem blijven steken tot je ons weegt. Maar daar hebben artiesten uiteindelijk niets aan. Er moet iets gebeuren. Het is tijd dat iedereen wakker wordt."

Extra geld

Helmink benadrukt dat dit de meest eenvoudige manier is om Nederlandse musici te helpen. "Het kost geen moeite en ook geen extra geld. Wij dragen hoe dan ook 2 miljoen euro per maand over maar doen dat nu liever aan Nederlandse artiesten."

Volgens Helmink is de coronacrisis nog erger dan het lijkt voor de Nederlandse muziekwereld. "Ook artiesten die genoeg hits op zak hebben gaan dit nog lang voelen", verduidelijkt hij. "Het is te rooskleurig om te zeggen dat ze wel even een jaartje wat rustiger aan kunnen doen."

Koningsdag

Toevalligerwijs kondigden alle grote radiozenders in Nederland zondagavond aan dat ze op Koningsdag een gezamenlijke actiedag houden waarop ze van 7.00 uur tot 19.00 uur uitsluitend muziek van Nederlandse bodem draaien. Volgens een woordvoerder van een van deelnemende stations lag dit plan er al langer.

Eerder maakte Buma al bekend dat het artiesten, componisten, tekstschrijvers en uitgevers zelf tegemoet komt vanwege de coronacrisis. De auteursrechtenorganisatie keert onder meer vervroegd een aantal betalingen uit en heeft 2,75 miljoen euro in een noodfonds gestopt. Buma hoopt dat de overheid dit bedrag nog verdubbeld.

De actie Luisternaarons.nu gaat maandag van start.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren