logo songteksten.net

Belgische minister rekent op festivalloze zomer

Waar het in Nederland oorverdovend stil blijft over het wel of niet doorgaan van de grote festivals, kunnen de Belgen zich opmaken voor een festivalloze zomer. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem denkt niet dat de evenementen door kunnen gaan, zo stelt hij in Belgische media. Een beslissing hierover wordt op zeer korte termijn verwacht.

De Crem reageert op zorgen van de burgemeesters van Boom en Rotselaar, waar respectievelijk Tomorrowland en Rock Werchter plaatshebben. Zij zien het niet zitten om de festivals door te laten gaan vanwege het coronavirus. Niet alleen festivalgangers maar ook buurtbewoners maken zich ongerust omdat naar beide festivals vaak feestvierders uit de hele wereld komen. Ook in Nederland zijn beide festivals populair.

"De Nationale Veiligheidsraad zal op mijn voorstel op een van de volgende vergaderingen, zoniet de volgende, een heel duidelijk standpunt innemen", aldus De Crem. Eerder stelde Marc van Ranst, de meest gezaghebbende viroloog van Belgiƫ, al dat de kans heel klein is dat deze zomer grote festivals door kunnen gaan.

Sneeuwbaleffect

In Nederland zijn alle grote evenementen afgelast tot 1 juni. Organisatoren van grote festivals als Pinkpop, Lowlands en Down the Rabbit Hole gaan ervan uit dat deze in principe doorgaan, als er geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

MOJO, de grootste concertorganisator van Nederland, stelde vorige week wel dat het zich ernstig zorgen maakt over alle festivals. "In theorie gaat alles door, en daar gaan we dan ook voor", zei directeur John Mulder tegen 3voor12. "Er zijn nog twee elementen die een rol spelen: als artiesten beslissen om niet te komen, kan dat een sneeuwbaleffect hebben. En het derde: krijgen we voor 1 juni de internationale vliegindustrie weer aan de praat? Want als we artiesten en hun spullen niet van A naar B krijgen, houdt het ook op."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren