logo songteksten.net

Jeroen Krabbé inspireerde Jordy van Loon tot Anne Frank-lied

Twaalf jaar geleden zong hij "Verliefdheid is een toverbal", maar tegenwoordig gooit zanger Jordy van Loon (26) het over een andere boeg. Woensdag heeft hij een lied uitgebracht over Anne Frank. "Er is nog steeds heel veel aan de hand in de wereld. Daarom is het zo belangrijk dat dit verhaal verteld blijft worden."

Het nummer is een cover van het gelijknamige nummer van Benny Neyman uit 1979, dat Jordy speelde tijdens zijn soloprogramma Tien jaar later - andere wegen. "Ik merkte dat elke keer als ik het speelde, het veel bij mijzelf en het publiek teweegbracht. In het kader van 75 jaar vrijheid wil ik het opnieuw uitbrengen."

Toen Jeroen Krabbé een paar weken terug aan de tafel van De Wereld Draait Door mensen opriep om het dagboek van Anne Frank te lezen, omdat er door de coronacrisis tijd voor is, twijfelde Jordy geen moment. "Ik heb het nog een keer tot me genomen. En toen ik het las, voelde ik weer die beklemmende sfeer van haar verhaal", vertelt hij. "Ik ga deze coronacrisis natuurlijk niet vergelijken met de Tweede Wereldoorlog, want die was vele malen erger. Toch zijn we nu ook, zij het in veel kleinere mate, beperkt in onze vrijheid. Daardoor ga je je nog meer dan ooit beseffen hoe erg die periode voor haar geweest moet zijn."

Vloggende Anne Frank

Jordy hoopt het verhaal door te geven aan de jongere generatie. "Ik heb twee jongere zusjes, en die vinden de serie van de vloggende Anne Frank geweldig. Het is mooi om te zien dat haar verhaal nog zo leeft." Want het is ook een verhaal van nu, vindt Jordy. "Er is nog steeds zoveel gaande in de wereld. Kijk bijvoorbeeld naar bootjes vol vluchtelingen die in Lesbos van de kant worden geduwd. Dat is vreselijk. Je moet heel wreed zijn als dat je niet aan het hart gaat."

De Anne Frank Stichting is blij met het nummer. "De verbondenheid die mensen voelen met Anne Frank en haar geschiedenis blijft indrukwekkend. Die verbondenheid kan op vele manieren tot uitdrukking worden gebracht, zoals eerder Benny Neyman en nu Jordy van Loon met het liedje laat horen. Wij hopen dat dit liedje, net als andere uitingen zoals films, toneelstukken, boeken, schilderijen en recent het Anne Frank videodagboek op YouTube, mensen uitnodigt om kennis te nemen van de geschiedenis van Anne Frank en na te denken over het belang daarvan anno 2020."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren