logo songteksten.net

Filmfonds start met Netflix steunfonds voor Nederlands producties

Het Nederlands Filmfonds en streamingdienst Netflix lanceren een nieuw steunfonds voor Nederlandse film- en tv-producties die door de coronacrisis acuut in de problemen zijn gekomen. Netflix heeft belangeloos een bedrag van 1 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het Filmfonds hoopt dat andere grote spelers in de filmmarkt en mogelijk ook particulieren het voorbeeld volgen en een financiële injectie voor het fonds overhebben. "We hopen dat meer partijen er het belang van inzien om onze waardevolle filmsector overeind te houden", aldus Filmfondsdirecteur Bero Beyer.

Het Filmfonds heeft inmiddels geïnventariseerd dat zo'n vijftig Nederlandse producties zijn gecanceld of stilgelegd door de coronacrisis. Het gaat om speelfilms, series, documentaires en internationale coproducties. Het noodfonds biedt geld aan freelancers, filmmakers, cast, crew en andere filmprofessionals die aan deze producties werkten om te helpen de huidige periode te overbruggen, tot er weer gedraaid kan worden.

Het geld wordt verdeeld door het fonds, nadat producenten hebben aangegeven waar de nood binnen de producties op dit moment het grootst is. "Het gaat niet om de volledige dekking van kosten en salarissen", legt Beyer uit. "Maar het is een steun in de rug voor deze mensen om nu niet direct in de problemen te komen." De sector zelf werkt momenteel heel hard aan een protocol zodat de opnames van de films en tv-series binnenkort toch weer door kunnen gaan.

Investeringen

De Filmfondsdirecteur erkent dat dit geen eenvoudige klus is. "Maar het móet gewoon lukken", beklemtoont hij. "Het zou desastreus zijn als er een half jaar lang niets wordt opgenomen in Nederland." Dat is ook de belangrijkste reden voor Netflix om bij te dragen aan het fonds. "Netflix heeft de laatste jaren erg geïnvesteerd in lokale producties. De dienst heeft er ook alle belang bij dat de Nederlandse filmindustrie gezond blijft en de talloze goede mensen die we hier hebben werken niet de sector verlaten."

Netflix levert de financiële bijdrage zonder tegenprestatie. De streamingdienst kan dus niet bijvoorbeeld aanspraak maken op rechten van producties die door het fonds uit de brand worden geholpen. Netflix heeft op 20 maart, vlak na de start van de crisis, al aangekondigd 100 miljoen dollar ter beschikking te stellen voor dit soort initiatieven. In de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Mexico zijn ook soortgelijke fondsen in het leven geroepen. "Netflix vindt dat ons systeem goed georganiseerd is", legt Beyer uit. "Zij hebben er dus vertrouwen in dat het geld snel en accuraat op de plekken komt waar het nodig is."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren