logo songteksten.net

Muziekplatform Bandcamp komt met speciaal fan-abonnement

Bandcamp komt met een speciaal abonnement voor muziekfans. Dat heeft het platform voor onafhankelijke labels en artiesten bekendgemaakt. Ook zal de site vanwege de coronacrisis voor de tweede keer dit jaar 24 uur geen transactiekosten rekenen over de aankopen die fans op Bandcamp doen.

Bands en labels kunnen binnen Bandcamp exclusieve abonnementen aanbieden. Daarmee kunnen ze fans kortingen geven op aankopen, maar ze kunnen ook extra informatie op hun artiestenpagina aanbieden. Verder krijgen ze de mogelijkheid om allerlei promotieactiviteiten te organiseren, zoals Q&A-sessies of het aanbieden van kaartjes voor concerten.

Volgens Bandcamp is het abonnementensysteem voor artiesten veel interessanter dan crowdfundacties waarbij ze hun fans vooraf geld vragen voor het maken van een album. "Wij willen artiesten helpen om op reguliere basis muziek te blijven maken", laat het platform op de eigen site weten.

Geen aankoopkosten

Al eerder werd bekend dat Bandcamp komende vrijdag voor de tweede keer dit jaar geen aankoopkosten zal rekenen aan artiesten die muziek of merchandise via het platform verkopen. Op die manier wil het platform muzikanten financieel steunen omdat ze vanwege de coronacrisis bijna al hun inkomsten zien wegvallen. Op 20 maart, tijdens de eerste dag dat Bandcamp geen aankoopkosten rekende, verdienden de aangesloten labels en artiesten samen ruim 4 miljoen dollar. Bandcamp rekent voor elke aankoop 15 procent kosten en een klein bedrag voor administratieve kosten.

Bandcamp werd in 2007 opgericht. Artiesten kunnen via hun profielpagina tracks aanbieden. Die kunnen via het muzikantenplatform worden afgespeeld of worden aangeschaft als download. De laatste jaren kunnen ook fysieke exemplaren van albums en singles worden gekocht. Volgens eigen zeggen heeft het platform in de afgelopen jaar bijna 500 miljoen dollar uitgekeerd aan de deelnemende artiesten.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren