logo songteksten.net

Michiel Huisman verraste alle actrices met bloemen op set

Acteur Michiel Huisman verdiepte zich voor zijn nieuwste film The Other Lamb in de duistere wereld van sektes. Zijn Jezus-achtige personage Shepherd leidt een zelfvoorzienende gemeenschap van vrouwen die geen gebruik maakt van moderne technologieën. Als een van de jonge vrouwen hun levensstijl in twijfel trekt, komen de verhoudingen in de groep op scherp te staan. Het drama is vanaf 30 april te zien op streamingdienst Picl.

"Ik heb meerdere films en boeken over sektes gezien en gelezen", vertelt Huisman. "Vaak beginnen dat soort groepen vanuit een mooie ideologie, vanuit de gedachte dat je zelf actie moet ondernemen als je de wereld mooier wilt maken. Maar ergens ontspoort dat ideaal dan toch. Shepherd is te zeer overtuigd van zijn eigen gelijk en zijn eigen ideeën en duldt geen enkele tegenspraak; dat is een gegeven waar je je als acteur fijn in kan vastbijten."

Bij het spelen van onsympathieke rollen is een groot vertrouwen in de regisseur nog belangrijker dan normaal, beklemtoont de Nederlandse acteur. "Er moet wel een balans in het verhaal zitten. Je schotelt het publiek een nare man voor met een reden; je wilt wel een boodschap overbrengen."

Speedo's en Ray-Ban

Die klik had Huisman vrijwel direct met de Poolse regisseur Malgorzata Szumowska. "Ik wilde in eerste instantie juist een andere kant op gaan dan het Jezus-achtige beeld dat veel mensen direct bij een cultleider voor zich zien - in de documentaire Holy Hell draagt de cultleider gewoon Speedo's en een Ray-Ban-zonnebril. Maar ik merkte dat Malgo toch een langharige leider in een enorme rok voor zich zag. In dat geval ga ik daar als acteur natuurlijk graag in mee."

En met effect: Amerikaanse critici prezen de film als een rake allegorie van de mannelijke dominantie in de moderne samenleving. Voor de opnames verbleven cast en crew wekenlang op het Ierse platteland.

New York is stil

Huisman sloot zich zoveel mogelijk van de vrouwelijke acteurs af tijdens het draaien van de film. "Het kwam onze rollen echt ten goede om die afstand te houden", stelt hij naderhand. "Je merkte dat mijn tegenspeelsters mij niet goed konden peilen, ook niet als de camera uit stond. Ik heb dat op de laatste draaidag geprobeerd goed te maken door iedereen een bos bloemen te sturen."

Net als de meeste mensen zit ook Huisman inmiddels thuis; de opnames van zijn nieuwe Amerikaanse serie The Flight Attendant werden stilgelegd vanwege de coronacrisis. "New York is heel leeg en stil, je hoort zelfs geen sirenes meer", omschrijft de acteur. "We zijn gezond, onze dochter volgt online haar lessen. We lezen boeken, kijken films, doen wat klusjes in en rond het huis. Ik probeer wat te schrijven. Maar net als de meeste mensen kijk ik vooral erg uit naar het moment dat het leven weer wat normaler wordt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren